Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
Kinderopvang schoenen aantrekken
door

Prijs kinderopvang stijgt: 'Positie van ouders nog nooit zo zwak geweest'

Gaat jouw kind naar de kinderopvang? Dan kan het zomaar zo zijn dat je volgend jaar flink meer gaat betalen. De tarieven bij veel kinderopvangorganisaties gaan omhoog en vooral ouders met lagere en middeninkomens zullen dat voelen. Kunnen ouders hier iets tegen doen?

Advertentie

Vijf verschillende kinderopvangorganisaties vertellen tegen RTLnieuws dat zij de tarieven van kinderopvang en buitenschoolse opvang volgend jaar flink omhoog moeten gooien. Uit een online tool, nettobijdrage.nl, waarmee ouders hun eigen bijdrage aan de kinderopvang kunnen uitrekenen, blijkt dat de tarieven flink stijgen: gemiddeld met 8,5 procent.

Vooral lagere en middeninkomens gaan meer betalen. Hun eigen bijdrage (dus het deel waar je geen kinderopvangtoeslag voor krijgt) gaat in 2023 relatief hard omhoog.

Lees meer: Kinderopvang: kinderdagverblijf voor je kind

Waar komt de prijsstijging vandaan?

Dat ouders een prijsstijging voor hun kiezen krijgen, heeft twee redenen. Allereerst het feit dat de stijging van de kinderopvangtoeslag achterblijft bij de stijging van de tarieven. Kinderopvang wordt duurder, maar de vergoeding die je ervoor krijgt vanuit de overheid, blijft achter. Dit geldt ook voor het toeslagtarief van gastouders. Daar komt bij dat de meeste opvangorganisaties al een uurprijs rekenen dat hoger is dan het maximumtarief van de overheid.

Advertentie

Zwakke positie

Op de vraag of ouders iets kunnen doen tegen de prijsstijging, antwoordt Gjalt Jellesma, woordvoerder van BOinK: ‘De positie van ouders is nog nooit zo zwak geweest. Het tekort aan personeel zorgt voor lange wachtlijsten en ouders die geen kant op kunnen. Normaal gesproken kun je naar een concurrent stappen als jouw kinderopvang de prijs omhoog gooit. De kans dat daar nu plek is, is in drukke steden klein. Ouders kunnen dus weinig kanten op.’

Ook interessant: Wet kinderopvang: dit zijn de regels voor 2022

Wat kun je wél doen?

Speel je met het idee om je kind dan maar van de opvang te halen? Volgens Jellesma is dat geen goede oplossing. ‘Het is goed voor de ontwikkeling van je kind om ‘m naar de opvang te brengen. Mocht je het echt niet meer kunnen betalen, kun je ervoor kiezen om minder opvangdagen af te nemen. Wie weet kan een familielid, vriend of kennis deze dag opvangen. Daarnaast kun je naar je werkgever stappen – wellicht kan hij iets voor je betekenen. Bijvoorbeeld een loonsverhoging, thuiswerken of iets eerder naar huis. We komen natuurlijk liever met ander advies, maar op dit moment zijn er weinig andere mogelijkheden.’

Bron: RTLnieuwsBeeld: GettyImages

Advertentie
Commercieel – Hema – Offer – Autogarage hout

Autogarage hout

Stevige autogarage met helikopterplatform
Vind je hier