
Reactie van kind op nieuwe baby al vóór de bevalling te voorspellen
Elk kind reageert anders op de komst van een baby. Waar sommige kinderen direct in de wolken zijn met hun nieuwe broertje of zusje, hebben andere kinderen tijd nodig om te wennen aan het idee. Ben je zwanger en benieuwd hoe jouw oudste straks zal reageren? Volgens psychologe Nóra Szabó is er een simpele manier om de reactie van je kind van tevoren te peilen.
Door in het bijzijn van je kind met een levensechte pop te spelen, kun je volgens haar al een aardige indicatie krijgen van de reactie van je kind als het eenmaal zover is. Reageert je kind boos en jaloers? Dan is de kans groot dat hij na de geboorte ook negatieve gevoelens heeft voor de baby, zo verklaart Szabó tegenover Trouw.
Komst baby
De psychologe deed vijf jaar geleden voor haar promotie aan de Universiteit van Utrecht onderzoek naar dit onderwerp. Ze bekeek bij bijna honderd gezinnen, waarvan het oudste kind rond de twee jaar was, hoe de verhoudingen binnen het gezin veranderden met de komst van een baby.
Boos
Szabó liet ouders met een levensechte pop spelen en vroeg hun tegelijkertijd hun oudste kind even te negeren. Vrijwel alle peuters probeerden aandacht te trekken, maar deden dit allemaal op een andere manier. Sommige peuters probeerden troost te zoeken, terwijl andere juist boos werden of gingen slaan. En zoals de kinderen op de pop reageerden, ging het uiteindelijk ook zodra de baby er eenmaal was.
Heftige reactie
Wat een peuter doet heeft deels met karakter te maken, zegt Szabó. De een gaat zich weer als baby gedragen – wil ook weer een flesje of een speen. Maar het kan ook heftiger: ‘Omdat een tweejarige haar gevoelens niet goed kan verbergen, kan ze ook letterlijk zeggen dat ze de baby stom vindt.’ Sommige kinderen doen de baby pijn en gaan er bijvoorbeeld expres op zitten.
Andere optie
Om de te verwachten reactie van je kind te kunnen peilen hoef je volgens Szabó niet per se met een pop aan de slag. Richt je bijvoorbeeld eens heel bewust op een ander kind, tijdens een kraambezoek, of op de crèche, of bij nichtjes en neefjes. In zo’n situatie zal de reactie van je kind ook al snel zichtbaar worden.
Tips
Hoe kun je ervoor zorgen dat je kind zich niet achtergesteld voelt? Volgens opvoeddeskundige Tamar Vos helpt het al om veel te bespreken en te benoemen. ‘Huilt de baby als je dochter hem wil vasthouden? Benadruk dat het niet aan haar ligt: dat doet-ie bij papa en mama ook.’ Ook is het volgens haar verstandig om eventuele veranderingen niet te veel te koppelen aan de geboorte. ‘Krijgt je oudste een andere kamer of ander bed vanwege de baby? Zeg dan liever van tevoren dat ze toe is aan een groter bed. Anders heeft ze het gevoel dat ze alles moet afstaan. Dat alles naar de baby gaat.’
Auteur: Erandi Godinez – Bron: Trouw – Beeld: Shutterstock