Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Regel 6 - Je wilt alleen dat speelgoed dat nét opgeruimd is

Wist je dat alle peuters ter wereld onderlinge afspraken hebben gemaakt om het hun ouders zo lastig mogelijk te maken? De lessen zijn simpel en effectief – en elke peuter beheerst ze tot in de puntjes.
Wij hebben de hand weten te leggen op dit geheime peuterverbond. Er wordt ons ineens een boel duidelijk...

Je zult…

je luier volpoepen zodra je aangekleed in de auto zit

Dat kinderen graag poepen in een schone luier, daar kun je je best iets bij voorstellen. Dat een peuter altijd (altijd!) een grote boodschap doet als je hem of haar nét met veel geworstel in schoenen, jas en autostoeltje hebt gekregen, daarvoor heb je een stuk minder begrip. Maar ja, peuters hebben daar natuurlijk geen boodschap aan.

Advertentie

pas ziek worden als de werkdag van de huisarts erop zit

Ziek worden: dat doen peuters, vooral degenen die wel eens rondhangen met andere peuters, met enige regelmaat. Soms gaat dit gepaard met koorts, soms met snot, soms met overgeven, maar bijna altijd ontstaat het op een vrijdagmiddag tegen een uur of vijf. Precies ja, als de huisarts net aan het weekend begonnen is en jij je afvraagt of het ernstig genoeg is voor een ritje naar de huisartsenpost.

acuut genezen zijn als je een doktersjas ziet

Je kind huilt hysterisch en heeft hoge koorts. Deze situatie vraagt om actie, dus hup, naar de huisartsenpost. Je zet je ijlende peuter in de auto, geeft plankgas en negeert drie rode stoplichten om snel ter plekke te zijn. Eenmaal binnen is wat het kind ook onder de leden heeft als sneeuw voor de zon verdwenen. In plaats daarvan stort peuterlief zich vol enthousiasme in de speelgoedhoek. Of, zoals de schrijfster van dit stuk ooit meemaakte met haar zoon, kijkt de receptioniste lief aan voor een bananenmilkshake. En terwijl je je net iets te blije kind de behandelkamer in probeert te krijgen, mompel je tegen beter weten in dat hij ‘net toch echt heel erg ziek was’.

na elk leuk uitje uitbarsten in een driftbui

Iets leuks doen samen wordt negen van de tien keer afgesloten met een huil- of driftbui. Stank voor dank, denk je? Nee, je peuter wil je hiermee juist bedanken. Hij vond het zó leuk met jou in de speeltuin dat hij niet wil dat het al afgelopen is. De lieverd.

huilen en krijsen om totaal onbelangrijke dingen

Een kussen dat niet goed ligt, de melk in de verkeerde kleur beker of jij die niet nog een zesde verhaal wilt voorlezen uit ‘Jip en Janneke’. Waar gaat het over, horen we je denken. Zijn er geen belangrijkere zaken in de wereld? Vast wel, maar daar heeft je peuter (gelukkig) nog geen weet van.

alleen speelgoed willen dat net is opgeruimd

Heb je net de complete treinbaan opgeruimd, vist je kind achter je rug meteen weer de locomotief uit de speelgoedkist. Is de Duplo net terug in de doos, wil je kind uitgerekend…. Precies!

alles wat verboden is, lekker toch doen

Mag je kind de trap niet op, reken er maar op dat hij daar niet bij weg te slaan is. Mag hij z’n melk niet over de vloer gieten om er met z’n vinger tekeningen in te maken? Flauw hoor, want dat is nou net wat hij het allerliefste van de hele wereld wil doen.

er bizarre eetvoorkeuren op nahouden

Geen spinazie, wel een mier die voorbij loopt of een hap aarde uit de tuin. Over smaak valt met een peuter echt niet te twisten.

altijd en overal schreeuwen om je ouders

Een kind heeft je nodig. Logisch. Maar weet dat je echt onmisbaar bent als je net op de wc zit. Of als je snel naar boven holt om jezelf eindelijk eens uit dat huispak te pellen.

je middagdutje tactisch inzetten

Jouw kind is van de klok. Het middagdutje duurt maximaal drie kwartier. Altijd. Behalve als je erop zit te wachten. Dan slaapt-ie een gat in de dag.

een gehaaste vader of moeder te allen tijde vertragen

Laat een peuter nooit – wij herhalen: nóóít – merken dat je haast hebt. Zodra je kind dat door heeft, gaat alles, en je wist niet eens dat het kon, nog een tikkie trager en omslachtiger.

nooit op commando een truc doen

De ontwikkeling die peuters doormaken: te leuk. Zo zeggen ze alleen nog maar nee en zo kunnen ze alle dinosaurussen benoemen of drie woorden Engels spreken. Bazuin het alleen niet al te trots rond, want zodra jij ‘laat oma eens horen wat je kan’ zegt, zwijgt-ie in alle talen.

je bij iedereen behalve je ouders goed gedragen

Nee, de crècheleidster verwart je dochter niet met die van een ander. Het gaat echt over jouw peuter als ze zegt dat ze netjes haar korstjes heeft opgegeten en lang heeft geslapen. Wat? En thuis doet ze alleen maar hazenslaapjes en moffelt ze haar halve boterham in de plantenbak. Het is echt zo: kinderen gedragen zich bij een ander wel. Soms.

Dit verhaal is eerder verschenen in Ouders van Nu Magazine. Tekst: Mariska Schulte. Beeld: Getty Images. 

Artikelen van Ouders van Nu ontvangen in je mailbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.