Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
armoede

Rowan en haar drie dochters leven in armoede: 'Ontbijt en lunch, het is er gewoon niet elke dag'

Alleenstaande moeder Rowan (38) was tien jaar dakloos. Toen ze zwanger werd van de eerste, was dat een extra motivatie om te kiezen voor een ander pad. Ze stapte in de schuldsanering en bouwde een nieuw leven op. Dat ging goed, maar sinds kort houdt ze helemaal niets meer over voor haar dochters Louana (10), Alana (6) en Jahliana (1).

Advertentie

Lees ook: Trend: Ouders kiezen vaker voor tweedehands speelgoed

Tientje per persoon per week

‘Drie jaar geleden ben ik mijn baan verloren en sindsdien leven we van de bijstand. Ik ben vrijgesteld van solliciteren omdat mijn oudste een grote zorgbehoefte heeft. Ik ben schuldenvrij, maar we leven van niet meer dan een tientje per persoon per week. En met alle stijgende kosten lukt dat nu bijna niet meer.

Ik ken alle hulporganisaties en steunpunten die de stad rijk is. Momenteel ben ik druk bezig zo veel mogelijk Pepernootbonnen te verzamelen die instanties verdelen onder minima om sinterklaascadeaus van te kopen. Zo kan ik mijn kinderen toch iets geven.

Lees ook: Kun je de sport of hobby van je kind niet betalen? Het Jeugdfonds kan helpen

Langs de weggeefkastjes

Er zijn best veel potjes voor gezinnen zoals wij, maar die moet je zelf weten te vinden en je moet overal zelf achteraan. Dat is slopend. Ik begin de dag vaak met een rondje langs alle weggeefkastjes in de wijk. Daarin zetten mensen producten die ze niet meer nodig hebben en veel daarvan kan ik goed gebruiken. Ook ruil ik voedsel en kleding. Het voelt vreselijk om dat te moeten doen, maar het is momenteel de enige manier om mijn kinderen iets extra’s te kunnen bieden.

Mijn oudste dochter begint me al een beetje na te doen. Zij struint de straten af op zoek naar grofvuil dat ze kan opknappen en verkopen, en kijkt ook in de kastjes. Ze vindt dat leuk en is er ook heel creatief in, maar ik vind het ongelofelijk schrijnend.

Advertentie

Uit mijn mond gespaard

Snoep en verse groente en fruit hebben we zelden in huis, want ik ben volledig afhankelijk van de Voedselbank. Daar zijn lang niet altijd verse spullen. Zonder de Voedselbank konden wij niet elke dag warm eten.

Ik heb een hele periode zelf het avondeten uit mijn mond gespaard, zodat de meiden meer hadden. Maar dat hield ik niet vol. Nog regelmatig sla ik ontbijt en lunch over, het is er gewoon niet elke dag. Dat de Voedselbank sinds kort geen luiers meer uitdeelt, is voor mij een grote strop. Want ik kan ze eigenlijk niet betalen.

Lees ook: 10x energie besparen met een baby

Eten bij de buren

Gelukkig word ik ook omringd met lieve mensen die me helpen. Ik eet vaak met de buren, dat is gezellig en scheelt in de kosten. Soms schiet mijn moeder iets voor. En bij de Voedselbank heb ik een groot netwerk van mensen in hetzelfde schuitje. We kunnen elkaar helpen en ondersteunen.

Ik hou me groot, zeker tegenover de kinderen. Maar dat ik ze niet kan geven wat ze nodig hebben en dat ik op elke wens, hoe klein ook, bijna altijd ‘nee’ moet zeggen, vind ik onverteerbaar. Ik leer ze positief en creatief te zijn en te waarderen wat ze hebben en krijgen. Want wat kan ik anders? Ze proberen dat echt en daar ben ik trots op. Maar ik had het ze zo graag anders gegund.’

Advertentie

Wil jij helpen?

Stichting Babyspullen maakt pakketten van ingezamelde babykleertjes en -spullen en deelt die uit aan (aanstaande) ouders die onder de armoedegrens leven. Ze zijn op zoek naar een miljoen items, zodat ze volgend jaar tienduizend pakketten kunnen maken en zo aan alle aanvragen kunnen voldoen. Je kunt een ouder steunen door Bestie te worden.

Stichting Jarige Job helpt kinderen bij wie er thuis geen geld is om een verjaardag te vieren. In de verjaardagsbox zit alles wat nodig is voor een echte verjaardag, thuis én op school. Jaarlijks vieren inmiddels meer dan 80.000 kinderen hun verjaardag met de hulp van Jarige Job.

Dit artikel is eerder verschenen in Ouders van Nu Magazine – Interview: Neeltje Huirne, Fotografie: Kim Krijnen

Artikelen van Ouders van Nu ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Commercieel – Hema – Offer –  Hydrofieldoeken

Hydrofieldoeken

Drie multifunctionele hydrofiel doeken
Shop nu