Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Twee op de drie vrouwen hebben psychische klachten na een miskraam

Een gevoel van falen, boos zijn op je lijf, een schuldgevoel naar je partner. Vrouwen die een miskraam hebben gehad verliezen vaak het vertrouwen in hun lichaam. Dat blijkt uit een enquête van Ouders van Nu onder bijna 800 lezers. In de nieuwe podcastreeks Miskraammonologen van Ouders van Nu en AD en de regionale titels vertellen vrouwen die een miskraam meemaakten hun persoonlijk verhaal.

Advertentie

65 procent van de vrouwen die ooit een miskraam hadden, ervaarde daarna psychische klachten. Zij waren neerslachtig, angstig of onzeker. ‘Ik viel in een vreselijk diep zwart gat. Mijn lijf dacht dat het nog zwanger was, de hormonen gierden door mijn lijf en trokken me alleen maar verder de diepte in’, zegt een van de vrouwen. ‘Ik was intens verdrietig, had een gevoel van mislukking. Ik voelde me leeg en alleen’, zegt een ander. ‘Het voelde alsof ik gefaald had, ik voelde me schuldig naar mijn partner en was bang dat het nooit meer zou gaan gebeuren’, zegt een van de vrouwen.

Opvallend is dat 80 procent van de vrouwen die psychische klachten had, daarvoor geen professionele hulp zocht. 

Heftige krampen

De meeste vrouwen, 77 procent, zeggen dat ze goed zijn voorgelicht over wat ze konden verwachten bij een miskraam. De verloskundige vertelde wat er zou gebeuren bij een met medicijnen opgewekte miskraam, was invoelend en bereikbaar voor vragen.

Maar 23 procent van de vrouwen vindt achteraf dat ze onvoldoende voorbereid was. Ze zeggen dat de verloskundige ‘bar weinig’ of ‘heel summiere’ informatie over de miskraam gaf. Ook bleek een miskraam lichamelijk vaak heftiger dan verwacht. ‘Ik kon een menstruatieachtige pijn verwachten werd me verteld, maar de weeën die ik had waren minstens zo heftig als de weeën bij de geboorte van onze zoon drie jaar eerder’, zegt een vrouw.

Advertentie

Taboe

Een kleine meerderheid van de vrouwen in de enquête ervaart dat er een taboe rust op miskramen. ‘Er wordt weinig over gesproken terwijl het best veel vrouwen overkomt’, zegt een van de respondenten. Gemiddeld één op de tien zwangerschappen eindigt vroegtijdig: in Nederland overkomt het ongeveer 25.000 vrouwen per jaar. Meestal gebeurt het in het eerste trimester, tot de twaalfde week van de zwangerschap. Erover praten hoeft voor veel vrouwen niet per se, een pijnlijk verlies wil je soms liever bij jezelf houden.

Lees ook: Ons dossier over miskramen 

Vrouwen die hun ervaring delen, merken pas dat wanneer ze er zelf over vertellen, dat er veel meer vrouwen zijn die een miskraam hebben meegemaakt. En dat verbindt. ‘Jammer dat ik er zo weinig over wist. Daarna zoveel herkenning gevoeld. Dat helpt je erdoorheen’, zegt een van de vrouwen.

Luister naar onze podcast Miskraammonologen

Luister nu naar de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu en AD en de regionale titels. Er zijn tien afleveringen, in iedere aflevering hoor je een persoonlijk verhaal over een miskraam, verteld door de vrouwen die ze zelf meemaakten en door hun partners en de professionals die hen begeleidden. Luisteren kan ook via je favoriete podcastapp. Dit is de trailer:

Advertentie

Feiten en cijfers

  • Gemiddeld kregen de vrouwen die een miskraam hadden die bij negen weken zwangerschap, gemiddeld waren zij toen 31 jaar. 
  • De meeste vrouwen beleefden één miskraam, maar onder de bijna 800 respondenten zijn ook vrouwen die meerdere keren een miskraam hadden. 21 vrouwen hadden vijf keer of vaker een miskraam, één vrouw zelfs meer dan twintig keer.
  • 83 procent noemt het verloren kind niet als gevraagd wordt hoeveel kinderen er in het gezin zijn
  • 90 procent geeft het verloren kind geen naam
  • 1 procent heeft het kind aangegeven bij de gemeentelijke basisadministratie
  • 86 procent van de vrouwen zegt dat ze goed met hun partner kunnen praten over de miskraam

 

Commercieel – Prenatal – Offer – Sweet Petit mini collectie

Prenatal

Sweet Petit mini collectie

Fijne rib kwaliteit in biologisch katoen
Shop nu