Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Vrouwen kunnen jaren na bevalling baby nog voelen schoppen

Je baby voelen bewegen tijdens je zwangerschap is magisch. Dat kun je best missen als je niet meer zwanger bent. Voel je die schopjes nog steeds weleens, ook al ben je niet meer zwanger? Dat is helemaal niet gek. Veel vrouwen blijken ‘fantoomschopjes’ te voelen. 

De eerste keer dat je jouw baby voelt schoppen, is een bijzondere mijlpaal. Omschrijven hoe dat voelt, lukt bijna niet. Bij een eerste zwangerschap voelen de meeste vrouwen de baby voor het eerst rond de 20 weken. Bij een volgende zwangerschap is dit vaak eerder: tussen de 16 en 18 weken. Je weet dan waar je op moet letten.

Advertentie

Tip: Zwanger? Leg het vast in dit mooie 9 maanden zwangerschapsdagboek.

Fantoomschopjes

Maar ook als je niet meer zwanger bent, kun je jouw baby nog voelen schoppen. Zo’n veertig procent van de vrouwen voelt de schopjes van hun al geboren baby nog, blijkt uit onderzoek van de Australische Monash University. Dat kan best lang aanhouden: vrouwen voelen de schopjes na de bevalling gemiddeld nog 6,8 jaar. Waarom ze deze fantoomschopjes blijven voelen, is nog een raadsel.

Magisch gevoel

Voor het onderzoek hebben bijna 200 vrouwen die zwanger zijn geweest een enquête ingevuld. Maar liefst 20 procent blijkt de schopjes af en toe te voelen en 40 procent voelt ze regelmatig. De meeste vrouwen ervaren de fantoomschopjes net zo magisch als toen de baby nog in de buik zat. Een kwart vindt het gevoel positief, troostend of nostalgisch. Toch zijn er ook vrouwen die er minder blij mee zijn. 27 procent van de vrouwen vindt het juist verwarrend of niet prettig. Experts denken dat deze negatieve associaties komen door een vervelende bevalling.

Lees ook:

Bron: psyarxiv.com, lindanieuws.nl – Beeld: Shutterstock