Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
oma kleinkind wetenschap
door

Waarom oma’s zo ontzettend dol zijn op hun kleinkind

Als je kind lacht, dan lacht oma mee. Als hij huilt, dan heeft zij zichtbaar ook verdriet. Hun band is ijzersterk. En dat is geen toeval: er is een wetenschappelijke reden waarom oma zó dol is op haar kleinkind.

Advertentie

Zijn jouw moeder en kind vier handen op één buik? Daar bof je ontzettend mee, want hoe mooi is het dat twee mensen van wie je het meest houdt zo gek op elkaar zijn. Dat oma een speciale band heeft met haar kleinkind, is wetenschappelijk gezien niet zo gek. Er gebeurt namelijk iets bijzonders in het brein van oma’s als ze haar kleinkinderen ziet.

Tip: Oppasopa en -oma: zo wordt het een succes

Pure vreugde en pijn

Als oma haar kleinzoon of kleindochter ziet, al is het maar op een foto, dan wordt het hersengebied dat over emotionele empathie gaat direct geactiveerd. Dat betekent dat oma’s hun emoties afstemmen met de emoties van hun kleinkind. Als hij lacht, dan ervaart oma ook pure vreugde. En als hij pijn heeft of moet huilen, dan voelt ze de stress en het verdriet van haar kleinkind. Oma en kleinkind hebben wetenschappelijk gezien dus écht een ijzersterke band.

Tip! Niemand die je zo blij maakt met een fotoboek van je kind(eren) als opa en oma. Hiér maak je in een handomdraai een prachtig fotoalbum.

Advertentie

Onderzoek met foto’s

Het onderzoek is uitgevoerd door de Emory University onder vijftig grootmoeders. Zij kregen foto’s van hun kleinkinderen te zien terwijl ondertussen hun hersenactiviteit werd gescand via een MRI-scan. Ook vulden de grootmoeders een vragenlijst in over hun kleinkind en de rol die zij willen vervullen in zijn leven.

Goed om te weten: opa’s en oma’s die oppassen op hun kleinkinderen leven 5 jaar langer

Band met eigen kind

Opvallend is ook dat oma’s anders reageren als ze een foto van hun eigen en volwassen kind te zien krijgen. Het deel van de hersenen dat over cognitieve empathie gaat wordt dan geactiveerd. Dit betekent dat ze cognitief proberen te begrijpen wat hun kind denkt en voelt, en waarom, maar niet zozeer vanuit een emotioneel perspectief zoals bij hun kleinkind. Jonge kinderen zijn dus in staat om niet alleen het moederbrein, maar ook oma’s brein te manipuleren. Daarom is de band tussen oma en kleinkind ook bijna nooit ingewikkeld, terwijl de band tussen oma en moeder wel complex kan zijn.

Gelukkige levensfase

Dat oma’s zoveel vreugde halen uit hun kleinkind, heeft ook te maken met hun huidige levensfase. De grootmoeders in het onderzoek gaven aan dat ze het heerlijk vinden dat ze nu niet meer onder zo veel tijd- en financiële druk staan. Veel grootmoeders genieten daarom misschien nog wel meer van hun kleinkinderen dan van hun eigen kinderen.

Advertentie

Onvoorwaardelijke liefde

Het onderzoek toont wederom aan hoe belangrijk een grootouder voor je kind kan zijn. Oma heeft eindeloos geduld, vangt hem op wanneer dat nodig is, laat hem aldoor weten hoe leuk ze het vindt om met hem om te gaan en heeft bovenal onvoorwaardelijke liefde te geven.

Lees ook: 5x waarom een goede band met opa en oma belangrijk is voor je kind

Artikelen van Ouders van Nu ontvangen in je mailbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Bron: MotherlyBeeld: GettyImages

Emma de Wijer

Zwangerbox partnerpagina Albert Heijn 2022

Albert Heijn

Bekijk de website