Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Wat zegt de grootte van je babybuik over je ongeboren baby?

Een babybuik in de vorm van een voetbal duidt op een jongetje, in de vorm van een watermeloen op een meisje: er doen veel praatjes de ronde over de grootte van je babybuik en wat dat zegt over je ongeboren baby. Wat is daarvan waar?

Advertentie

Dat je buik een flinke groei doormaakt als je zwanger bent, is een open deur. Niet alleen je baby wordt steeds groter, maar ook je placenta groeit mee en je maakt steeds meer vruchtwater aan. Je organen maken hier plaats voor. Vanaf de vierde maand begint je zwangere buik zichtbaar te worden. Het verschilt per vrouw hoe duidelijk je het ziet, maar bij de meeste vrouwen gaan gewone broeken dan wel erg strak zitten.

Past je broek niet meer? Hier shop je een fijne zwangerschapsbroek.

Voetbal of watermeloen?

Hoe groot je babybuik in de weken daarna wordt, verschilt ook per vrouw. Terwijl de een haar gewone spijkerbroek nog kan dragen met vijf maanden, is de ander al lang toe aan positiekleding. Je zou denken dat de grootte van je babybuik ook het een en ander verklapt over je ongeboren baby. Daarom wordt vaak gezegd dat een buik ter grootte van een voetbal zou wijzen op een jongetje, en de vorm van een watermeloen op een meisje. En heb je een flinke toeter? Dan kun je je maar beter voorbereiden op een lastige bevalling én flinke striae.

Herkenbaar? Zwangerschapsstruggles in 15 geestige cartoons

Alle babybuiken verschillen

Wat is er waar van deze praatjes over de grootte van je babybuik? Het korte antwoord: niet veel. Dat de vorm van je buik iets zegt over het geslacht van je baby, kunnen we scharen onder bakerpraatjes. Een grote buik betekent ook niet automatisch dat je een groot kind krijgt. 

Andersom betekent een klein buikje ook niet dat je baby (te) klein is. De grootte van de buik hangt vooral af van hoe je je buik ‘draagt’. Een baarmoeder die naar voren ligt, zorgt al snel voor een dikkere buik. Bovendien lijkt een buik ook dikker als je klein van stuk bent. Zolang de groei van je buik en gewicht in balans zijn, is het goed. En je verloskundige is er om dit tijdens je controles te checken. 

Fabels over grote babybuiken

O, en nog twee laatste bakerpraatjes om te ontkrachten: als je een grote babybuik heb, wil dat echt niet zeggen dat je een pittige of moeilijke bevalling krijgt. Net als dat een grote baby ook niet automatisch een lastige bevalling betekent. Striae wordt ook onterecht gelinkt aan een grote buik: of je hier last van krijgt, is vooral een kwestie van aanleg.

Ook leuk om te lezen: De bevalling in 8 cartoons: verwachting versus realiteit

Artikelen van Ouders van Nu ontvangen in je mailbox.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Bron: AD – Beeld: Getty Images

Advertentie