Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Zo ga je om met je peuter of kleuter na de komst van een baby

Als je peuter een broertje of zusje krijgt en de aandacht plots moet delen, heeft dat veel impact op hem of haar. Dit kan ook effect hebben op zijn ontwikkeling. Dit kun je verwachten (- en zó ga je ermee om.)

Advertentie

Met name peuters zijn geneigd om boos of gefrustreerd te zijn als ze plots niet meer alle aandacht krijgen na de geboorte van een broertje of zusje. Hierdoor kunnen driftbuien vaker voorkomen, heeft je kind misschien vaker een ongelukje als het gaat om zindelijkheid of vraagt hij ineens weer om een fles of fopspeen. Maar ook oudere kinderen kunnen opeens ander gedrag gaan vertonen, zoals minder interesse in school, slaapproblemen en meer aandacht vragen dan normaal.

Om te lachen: 12x waarom het heel vermoeiend is om op te groeien met een broer of zus

Terugval

Of je kind nu ineens niet meer doorslaapt, plotseling de ene na de andere driftbui krijgt, of zich opeens gaat gedragen alsof hij zelf nog een baby is: maak je dus geen zorgen als de ontwikkeling van je kind stilstaat of hij een terugval lijkt te hebben. De komst van een baby is nou eenmaal een grote verandering waar je kind mee moet leren omgaan. Besteed daarom niet te veel aandacht aan het corrigeren van negatief gedrag. Net zoals jij tijd nodig hebt om te wennen aan de nieuwe situatie, heeft je oudere kind dat ook. Geef hem die tijd en steun hem zolang deze zogenaamde ‘regressies’ plaatsvinden, dan komt het vanzelf goed.

Lees hier meer over de sociaal-emotionele ontwikkeling van je peuter

Advertentie

Hoe help je je kind?

Het kan helpen om je kind zo goed mogelijk voorbereid op de komst van de baby. Al is – afhankelijk van de leeftijd van je kind – een tijdelijke achteruitgang in de ontwikkeling niet helemaal te voorkomen. Zeker een peuter voorbereiden is moeilijk, omdat de komst van een broertje of zusje vaak buiten zijn verbeelding ligt. Zelfs als hij weleens een nieuwe baby van vrienden of familie heeft ontmoet. Ga verder de voordelen van de nieuwe baby niet overdrijven, zoals ‘je kunt lekker knuffelen met ‘m!’. Het is beter de realiteit te benoemen, leg uit dat de baby regelmatig zal huilen, ’s nachts wakker wordt en veel verzorging en aandacht nodig heeft, waardoor papa en mama soms wat minder tijd voor hem zullen hebben. Ook kun je van tevoren bijvoorbeeld een babypop geven om te verzorgen. Daarnaast zijn er veel leuke boekjes die je aan je peuter kunt voorlezen ter voorbereiding op het leven van grote broer of zus. Hier vind je de leukste grote broer/zus-boekjes!

Als de baby er is

Hoe kun je het beste reageren als je ziet dat de ontwikkeling van je peuter of kleuter tijdelijk achteruitgaat en hij veel (negatieve) aandacht vraagt?

  1. Zorg voor quality time. Geef iedere dag, bijvoorbeeld als je baby rustig slaapt, gericht aandacht aan je oudere kind. Speel met ‘m, ga samen naar buiten, lees voor, knuffel en vraag wat hij van de baby vindt. Je kind heeft liefdevolle grenzen, emotionele steun en veel geduld van je nodig. Als hij dat voldoende krijgt, helpt dat veel beter dan boos worden en straffen als hij ‘slecht’ gedrag vertoont.
  2. Betrek je kind bij de verzorging van de baby. Laat hem de luier aangeven, een hydrofiele doek pakken of helpen met het geven van het flesje bijvoorbeeld, ook als het daardoor wat meer tijd kost.
  3. Wees geduldig en begripvol. De wereld van je kind is net compleet overhoop gehaald en hij is van honderd procent aandacht naar (minder dan) vijftig procent gegaan. Hij zal tijd nodig hebben om aan de nieuwe realiteit te wennen.

Lees hier meer over het voorbereiden van je kind op zijn/haar broertje of zusje.

Bron: Romper – beeld: Getty

Advertentie