Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
kind in bad met bijtende stof shampoo in oog

Bijtende stof in oog

(Kinder)ogen zijn enorm kwetsbaar. Als je kind per ongeluk een chemische stof, zoals haarspray of chloor, in zijn oog krijgt, is het zaak snel te handelen. Wat moet je doen?

In samenwerking met expert

Raymon van der Spaan

EHBO instructeur

Beschadiging

Zeep, haarspray, chloor, zuren en loog (deze stof zit in vaatwasmiddel) zijn voorbeelden van bijtende, chemische stoffen. Als één van deze stoffen in het oog van je kind komt, kan er een irritatie of (ernstige) beschadiging aan het oog ontstaan.

Advertentie

Een bijtende stof kan zowel het bind-, als het hoornvlies aantasten. Het bindvlies is het slijmvlies dat over de buitenkant van je oogbol zit. Het hoornvlies is de doorzichtige voorkant van het oog, waardoor het licht het oog binnenkomt. Dit vlies ligt voor de gekleurde iris.

Hoe komt de bijtende stof in het oog

Een gemiddeld huishouden heeft heel wat gevaarlijke stoffen in huis. Naast schoonmaakmiddelen, shampoo en haarspray zijn ook nagellakremover of toiletverfrisser gevaarlijke chemische stoffen. En hoe goed je de flessen ook opbergt of hoe oplettend je ook bent, het kan misgaan. Bijvoorbeeld bij het openen van een fles met een gevaarlijke stof: spetters kunnen dan in het oog van je kind komen. Of je kind komt op de een of andere manier in aanraking met de stof en wrijft met zijn hand in zijn ogen.

Lees ook: Wat moet je doen als je kind een giftige stof heeft binnengekregen?

Symptomen en schade bij verschillende stoffen

Wat er precies gebeurt nadat je kind de bijtende stof in zijn oog heeft gekregen, is afhankelijk van het soort chemicaliën die in de stof zitten. De schade die ontstaat kan variëren van een kleine irritatie, tijdelijke roodheid tot het ontstaan van littekenweefsel in het hoornvlies met blijvend gezichtsverlies als gevolg. Over het algemeen ontstaan de volgende symptomen bij deze verschillende stoffen:

 • Zeep: zeep in je oog kan prikken. Waarschijnlijk knijpt je kind zijn oog dicht en ziet hij minder goed. Het oog kan rood zijn door de irritatie en gaan tranen.
 • Haarspray: het oog wordt rood en voelt branderig. Haarspray zorgt voor meer irritatie aan het oog dan zeep.
 • Chloorwater (met een hoge concentratie chloor): chloor geeft flinke pijnklachten en is erger dan zeep of haarspray. Als je kind deze bijtende stof in zijn oog krijgt, kan zijn oog schade oplopen.
 • Kalk en sterke zuren: kalk en sterke zuren zoals zoutzuur, kunnen ernstige schade geven. Er kunnen gaten in het bindvlies of het hoornvlies ontstaan. In het ergste geval ontstaan er gaten in de ooglens. Een beschadigd hoornvlies doet echt pijn: het hoornvlies bevat hele gevoelige zenuwcellen.
 • Loog: Loog zit in vaatwasmiddel en als dit in het oog komt geeft deze stof de ergste schade. Door de ernstige beschadiging, ontstaat er vaak littekenweefsel. En als het litteken voor de pupil zit, kun je niet meer goed zien.

Eerste hulp bij bijtende stof in het oog

Heeft je kind een bijtende stof in zijn oog gekregen, spoel het oog dan direct uit met lauw kraanwater om de gevaarlijke stof te verdrijven en de pH-waarde van het oog herstelt. Het water mag niet te warm en niet te koud zijn. Gebruik dan ook nooit water uit de ijskast, het water moet tussen de 15 en 37 graden zijn. Zo spoel je het oog ut van je kind:

Advertentie
 1. Laat je kind zijn hoofd onder de kraan houden en probeer te zorgen dat hij zijn ogen opent en in de (zachte) straal kijkt.
 2. Tegelijkertijd laat je de wasbak of een emmer vollopen met lauw water. Zorg dan dat je kind met zijn gezicht en ogen open in het water gaat of probeer zijn oogleden uit elkaar te houden. Beweeg zijn hoofd rustig heen en weer.
 3. Een andere manier is het vullen van een lege, schone fles met lauw water en deze rustig leeggieten in het oog.
 4. Spoel het oog zo dat het water altijd richting de zijkant van het gezicht loopt en de bijtende stof niet in het andere oog terecht komt.

Wanneer ga je naar de huisarts

Heeft je kind een half uur na het spoelen nog pijn aan zijn oog, kan hij niet in het licht kijken, het licht niet verdragen en/of ziet hij slechter, bel dan direct met je huisarts. Bij een milde beschadiging schrijft hij waarschijnlijk een antibioticum oogzalf voor. In sommige gevallen is een oogverband nodig; dit geeft het oog rust en zorgt ervoor dat je kind niet in zijn oog gaat wrijven. Vaak mag het verband na een dag alweer worden verwijderd. Bij ernstige beschadiging van het oog is vaak een operatie nodig.

Lees ook: Zo maak je je huis (en tuin) kindveilig

Voorkomen

Een ongeluk zit in een klein hoekje, maar je kunt wel zoveel mogelijk voorzorgsmaatregelingen nemen om het risico op oogschade door bijtende stoffen te verkleinen:

 • Berg schoonmaakmiddelen op een veilige plek op. Gebruik een kindveilige sluiting op de kast of zet ze in een hoge, afgesloten kast. Hetzelfde geldt voor chemicaliën als nagellakremover, shampoo, deodorant en haarspray.
 • Bewaar alles in de originele verpakking: zo kun je bij een ongeluk het etiket of de bijsluiter raadplegen. Giet bijvoorbeeld geen terpentine in een limonadefles.
 • Sluit flessen direct na gebruik goed af en berg ze op.
 • Ben je aan het schoonmaken en gaat de telefoon op de deurbel: berg schoonmaakspullen altijd eerst veilig op.
 • Let tijdens het schoonmaken altijd op waar je kind is en wat het aan het doen is

Dit artikel is tot stand gekomen en goedgekeurd door artsen en andere (medische) deskundigen van het Ouders van Nu expertteam.

Raymon van der Spaan

EHBO instructeur

Raymon is gespecialiseerd in het herkennen en behandelen van levensbedreigende situaties. Voornamelijk ligt zijn specifieke aandachtspunt op het verlenen van eerste hulp bij baby's en kinderen. Zijn focus ligt op hoe je rustig blijft in stressvolle situaties zodat je op dat moment kunt handelen. Iedere minuut, iedere seconde telt.

Hij gelooft erin dat als je vertrouwen krijgt in jezelf, je in een onvoorzienbare situatie beter adequaat kunt handelen. Raymon heeft jarenlange ervaring als militair en docent binnen Defensie en geeft momenteel 1 op 1 privé workshops bij mensen thuis. Doormiddel van de VIDAS Methode leer je in iedere situatie te onthouden wat je wanneer moet doen. Naast de kennis en vaardigheden blijft hij zich verdiepen in de werking van het menselijk brein. Hoe gaat het leren en de hersenen samen.

Voor meer informatie: kijk op: Vidas Trainingen en voor achtergrond:

Social media:

Ouders van Nu Voordeelpas

Wil jij besparen op baby- en kinderspullen, kleding, speelgoed en meer?

Dat kan met de Ouders van Nu Voordeelpas!
Shop met korting