Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Weetjes over jongens

Natuurlijk spelen jongens weleens met poppen, maar dan wel vaak op een andere manier. Waarom is dat? En verschillen jongens écht van de meisjes? Hier alle weetjes over jongens.

Aangeboren of aangeleerd?

Boompje klimmen, ravotten in de tuin of lekker een potje voetballen: is dit ‘jongensgedrag’ aangeboren of aangeleerd? Beide. Jongens zijn van nature beweeglijk en ondernemend, en hun hersenen moedigen dat aan. En omdat ouders dit speelgedrag ook verwachten, stimuleren ze het onbewust. Dat jongens en meisjes hetzelfde kunnen, betekent dus niet dat ze hetzelfde doen; hun brein is zo georganiseerd dat het jongens- of meisjesvoorkeursgedrag vertoont. Daarom onderzoeken jongens hoe de wereld in elkaar zit en meisjes hoe de medemens ‘werkt’.

Advertentie

Lees ook: De wetenschappelijke verschillen tussen jongens en meisjes: wat is aangeboren en wat niet?

Altijd in beweging

Hoewel ze soms iets later leren lopen, zijn jongens beweeglijke types. Ze lijken meer te spartelen, rollen en trappelen dan meisjes. En dat levert bijzondere feiten op.

  • Al met 12 maanden kijken jongens liever naar bewegende ruitenwissers dan naar pratende mensen.
  • Ze begrijpen en volgen beweging – een rollende, stuiterende bal – beter dan meisjes.
  • Ze belanden vaker op de eerste hulp dan meisjes.

Lees meer: Wat als mijn kind niet kan stilzitten op school?

Hoe sneller hoe beter

Rijden, racen, rollen. Niets interessanter voor jongens dan bewegende objecten. Hun manier om de wereld te verkennen is door uit te vinden hoe voorwerpen en materialen werken. Daarom richten de meesten zich vanaf dag één al op mechanische beweging. En dus racen ze liever met hun auto’s rond dan dat ze een pop de fles geven. Natuurlijk pakt elk jongetje weleens een pop. Maar dan gaat hij er vaak mee op pad, terwijl meisjes de pop liever verzorgen.

Breinbreker

Vanaf het tweede jaar is het brein van jongens groter dan dat van meisjes. Zijn jongens dus slimmer? Nee. Hun hersenen werken anders. Door het hormoon testosteron rijpen de hersenen langzamer, waardoor jongens langer speels blijven, moeite hebben met plannen en impulsen als woede en agressie lastiger onder controle kunnen houden.

Lees ook: 9 dingen die je alleen herkent als je alleen zoons hebt

Ruwe bolster

Onze boefjes zijn emotioneler dan we denken. Met zes maanden tonen ze weliswaar minder hun frustraties, maar uit de hartslag en ademhaling blijkt dat ze meer emoties ervaren dan meisjes.

Onverstoorbaar

Bam! Er valt een beker. Jouw zoontje kijkt niet op of om, terwijl het dochtertje van de buurvrouw zich rot schrikt. Kan kloppen. Uit onderzoek blijkt dat aan jongens tussen de drie en twaalf maanden minder schrikken van harde geluiden en onverwachte gebeurtenissen. Bovendien zijn ze vanaf hun geboorte minder gevoelig voor waarschuwingen en bezorgdheid van hun ouders. Enne… dat blijft zo.

Mannen in de meerderheid

Jawel, er worden meer mannetjes dan dametjes geboren in Nederland: 52%!

De statistieken

  • Gemiddelde lengte bij geboorte: 50,8 cm (dat is 7 mm langer dan meisjes).
  • Jongensbaby’s zijn met gemiddeld 3482 gram bij de geboorte zwaarder dan meisjesbaby’s.

Geloof het of niet

  • Als aanstaande ouders niet weten of ze een jongetje of meisje krijgen, blijkt bij de geboorte de favoriete naam vaak te kloppen met het geslacht.
  • Dat een jongenszwangerschap meer kwaaltjes geeft, komt doordat de boys vaak wat zwaarder zijn. Maar een meisje van acht pond meedragen is natuurlijk net zo zwaar als een vier kilo zware jongen.
  • De vorm van je buik heeft niets te maken met het geslacht van de baby of met hormonen. Wel met de grootte en vorm van je baarmoeder, je postuur, de sterkte van je buikspieren en de ligging van de baby.

Lees meer: Voorkeur voor vader of moeder, hoe ga je daarmee om?