
Weetjes over meisjes
Uiteraard is elk meisje anders, maar toch zijn er een aantal eigenschappen die vaker bij meisjes dan bij jongens voorkomen. Zo zijn meisjes vaker sociale types. Dat komt doordat hun hersenen sneller rijpen dan het jongensbrein. En er zijn nog meer verschillen als we voor deze keer even generaliseren… Hier wat leuke weetjes over meisjes.
Oog in oog
Meisjes maken al op jonge leeftijd meer oogcontact en kijken liever naar één gezicht dan jongens (die meer van groepen houden). Ook kunnen ze beter emoties lezen; bij een eng of boos gezicht zijn ze van slag of kijken ze snel naar hun moeder. Dat doen ze niet bij een blij gezicht; dan lachen ze lekker mee.
Meer interactie
Het gemiddelde meisjesbrein is vooral sociaal ingesteld. Mannen zijn van de actie en vrouwen van de interactie. dat begint al vroeg: meisjesbaby’s zijn goed in het imiteren van kleine bewegingen, en kopiëren als peuter menselijke interactie door ‘moedertje’ of ‘gezinnetje’ te spelen. Jongens imiteren ook wel, maar focussen meer op actie, zoals autorijden: brrrmmm! Natuurlijk spelen ook meisjes met auto’s. Maar dan zie je dat ze vaak de karretjes geordend in de garage zetten of netjes in een rij op de weg laten rijden.
Leestip: Zindelijkheid: jongens vs. meisjes
Mensenkennis
Dat kleine dametjes en heren zich verschillend gedragen, betekent niet dat ze niet anders kúnnen. Maar hun hersenen zijn nou eenmaal zo georganiseerd dat ze – zeker als het erop aankomt – voorkeursgedrag vertonen. Daarom weten meisjes sneller hoe mensen in elkaar zitten en jongens hoe de wereld in elkaar zit.
Praat maar raak
Je zou het misschien niet denken als er de hele dag speelgoedmelodietjes door het huis schallen, maar je dochter hoort liever menselijke geluiden. Stemmen vindt ze zelfs fijner dan andere geluiden (ook dan muziek, dus zet K3 gerust af en toe uit). En een zoon? Die zal het worst wezen of hij nou jou of het tikken van de klok hoort.
Blauw vs. roze
Roze voor meisjes? Daar dachten ze vroeger anders over. Roze was als ‘sterke’ kleur bestemd voor jongens en blauw voor meisjes. Baby Jezus werd vaak met een roze of rode doek afgebeeld en zijn moeder Maria in het lichtblauw. Later werden kinderen met bruine ogen of bruin haar sowieso vaak in het roze gestoken, want dat ‘stond zo mooi’. ‘Blauwoogjes’ kregen een bijpassende blauwe outfit aangemeten, of ze nu jongen of meisje waren. Begin vorige eeuw was blauw ‘de kleur van de bescherming’; rijke mensen kleedden hun zoon in het blauw als hij stamhouder was; dan was hij goed beschermd. Het zoete roze paste juist goed bij een zacht lief meisjeskarakter, vond men. Pas sinds de jaren tachtig wordt roze steevast met meisjes geassocieerd. Baby’s zelf hebben uiteraard nog geen voorkeur voor roze of blauw. Wel hebben meisjesbaby’s een voorkeur voor zachtere kleuren dan jongens. En komt er bij veel meisjes een moment dat ze het liefst alles in het roze willen. Met glitters als het even kan.
Meer lezen: Jongens fijngevoeliger dan meisjes bij geboorte
Kletskous
- Hun aanleg voor interactie en menselijke geluiden maakt mogelijk dat meisjes vaak eerder praten en minder vaak stotteren dan jongens.
- Rond 16 maanden hebben de dames dan ook vaak een flinke voorsprong in woordenschat (100) ten opzichte van jongens (30). Als ze 2,5 jaar zijn, is dat verschil weg (allebei zo’n 500 woorden). Maar de meeste meiden blijven grotere kletskousen dan de jongens.
- Weetje: voorlezen vanaf de geboorte vergroot de woordenschat, maar lekker op overdreven toon babbelen tegen je kleintje (jongen óf meisje) is nóg beter voor de taalontwikkeling.
Motorisch begaafd
Dat meisjes hersenen sneller rijpen, heeft ook gevolgen voor de fijne motoriek. Tekenen, schrijven en kleuren binnen de lijntjes leren ze meestal sneller (en netter) dan jongens. Tevens de reden waarom ze vaak eerder met bestek eten.
Meisjes: de statistieken
Al sinds jaar en dag worden er in Nederland minder meisjes dan jongens geboren. Volgens het CBS is de geslachtsverhouding bij geboortes in Nederland tussen 1950 en 2013 gelijk aan 1,045. Oftewel op 1000 meisjes werden gemiddeld 1045 jongens geboren. Heb je al twee dochters, dan is de kans op nog een meisje 25%. Heb je een jongen en een meisje, dan is de kans op een dochter 20%. Nog wat cijfers:
- Gemiddelde lengte bij geboorte van een meisje: 50,1 cm (dat is 7 mm korter dan jongens).
- Meisjes wegen bij de geboorte gemiddeld 3347 gram, dat is 135 gram lichter dan jongens.
Meer lezen over: weetjes over jongens