Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Help, mijn kind weigert zijn jas aan te doen (of sjaal, muts, wanten)

Sta je op het punt om naar buiten te gaan, weigert je kind zijn jas aan te trekken. Of z’n sjaal, muts of handschoenen vliegen door de gang, omdat ‘ie ze niet aan wil. Maar als het buiten vriest dat het kraakt, moet je kind echt iets warms aan. Met deze tips krijg je dat toch voor elkaar.

Advertentie

Lees ook: 14x de leukste regenjassen voor je kind

Kind weigert jas: voorkeur of grenzen zoeken?

Kinderen kunnen behoorlijk kieskeurig zijn over welke kleding ze willen dragen, maar ook over welke kledingstukken ze juist níét aan willen. Soms is dat een kwestie van voorkeur; die roze prinsessenjurk of die ene spijkerbroek met gaten is nou eenmaal favoriet. Maar als je kind per se in pyjama, badpak of hemd naar school wil, gaat het waarschijnlijk vooral om het testen van jouw grenzen.

Achterhaal de reden

Vaak is dat testen van grenzen ook het geval als je kind steevast weigert om zijn jas aan te doen. Toch kunnen er ook andere redenen zijn. Misschien zit de jas niet lekker, prikt de rits in zijn kin of kriebelt er een label in zijn nek. Ook een pluizige sjaal of muts kan vervelend kriebelen. Probeer dus eerst te achterhalen of dat misschien de reden is:

  • Vraag waarom je kind zijn jas/sjaal/muts niet wil dragen. Vraag dit niet midden in de discussie, maar op een rustig moment, als je kind nog niet in de weigermodus zit.
  • Kan je kind geen reden noemen, voel dan zelf even of er geen scherpe randjes of kriebelende labels in het kledingstuk zitten. Voel ook met je vingers langs de randen van het merkje in de nek; soms kunnen de hoekjes daarvan vervelend prikken.
  • Wil je kind absoluut geen wanten aan? Probeer dan eens handschoenen. Misschien weigert je kind de wanten omdat hij zijn handen daarin niet goed kan gebruiken. In handschoenen kan hij zijn vingers vrijer bewegen en blijven zijn handen toch lekker warm.
  • Heeft je kind een sjaal, muts of handschoenen die hij niet wil dragen? Dan komt dat mogelijk door het materiaal dat kriebelt of prikt. Hoe leuk sommige accessoires ook zijn, je kind is misschien veel blijer met een stof die zachter voelt aan de huid.

Bekijk ook: 10x kinderhandschoenen: van waterdicht tot zacht gebreid

Laat je kind meebeslissen

Het kan natuurlijk ook zijn dat je kind zijn jas niet aan wil omdat hij ‘m niet mooi vindt. Of omdat een klasgenootje er een vervelende opmerking over heeft gemaakt. Zegt je kind dat hij zijn jas niet mooi vindt, vraag dan even door of hij dat zélf vindt, of dat anderen er iets over hebben gezegd.

Advertentie

Om te voorkomen dat je kind een kledingstuk niet aan wil omdat hij het niet mooi vindt, kun je hem het beste laten meebeslissen bij de aankoop. Neem je kind dus mee als je gaat shoppen voor een nieuwe winterjas. Koop je de jas online, laat hem dan een aantal keuzes zien (nadat jij een voorselectie hebt gemaakt) en laat je kind de uiteindelijke beslissing nemen.

Lees ook: Maattabel: babymaten en kindermaten

Voorkom strijd

Blijft het een worsteling om je kind zijn jas of sjaal aan te doen en is daar geen duidelijke reden voor? Dan is het waarschijnlijk een kwestie van de grenzen opzoeken. In dat geval is het belangrijk om consequent te zijn en rustig – maar duidelijk – aan te geven wat jij van je kind verwacht. Probeer te voorkomen dat het een drammerige strijd wordt.

Leg uit waarom het belangrijk is om warm aangekleed te zijn als je de kou ingaat. Kinderen leven erg in het moment en denken niet vooruit, zoals jij. Waarom zou hij een jas aandoen, en een sjaal om en een muts op, het is toch helemaal niet koud in de gang? Doe de voordeur open en laat je kind voelen hoe koud het buiten is.

Je kunt er ook een compromis van maken. De jas moet wel aan, de sjaal en handschoenen hoeven niet. Stop die sjaal dan wel in je tas. Eenmaal buiten merkt je kind vanzelf dat het kouder is dan hij had verwacht. Vaak geeft je kind dan alsnog toe. Hoe koppig een kind ook kan zijn, hij heeft echt geen zin om te bibberen van de kou.

Advertentie

Mutsen, handschoenen en sjaals peuter

Redactioneel – Offer – Opvoedboeken

Opvoedboeken

Antwoord op al je vragen
Vind je hier