Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Speelgoed opruimen

Is de huiskamer veranderd in een slagveld? Na een paar uurtjes gezellig spelen moet het speelgoed weer worden opgeruimd.

Advertentie

Zeker als je peuter nog niet op zijn eigen kamer speelt, ligt de huiskamer geregeld bezaaid met speelgoed. Het is vaak ook groot speelgoed, want dit past bij de ontwikkelingsfase van je kind. Is je kind wat ouder, dan verplaats je het speelgoed vaak naar zijn eigen kamer. In de huiskamer houd je dan bijvoorbeeld een hoekje met wat speeltjes.

Tip! Hier vind je handige opbergmanden, -kratten en -dozen

Speelgoed opruimen moet je leren

Opruimen is iets wat je je kind moet leren. Het is soms onbegrijpelijk dat je kind nog iets kan terugvinden in de chaos die hij heeft gecreëerd. Een kind heeft blijkbaar toch een eigen systeem, hoe rommelig dit ook mag lijken. Je kunt je kind helpen met een logische indeling, zodat hij niet meer hoeft te onthouden waar hij dat ene speeltje heeft neergelegd. Je kunt hiermee al vroeg beginnen door te benoemen wat je aan het doen bent. Gewoon praten tijdens het opruimen is al voldoende. Hierdoor betrek je je kind er toch bij en krijgt hij er in elk geval iets van mee. Als je kind wat ouder is kun je vragen het speelgoed aan te geven of laat je het hem zelf in de juiste kast of doos leggen.

Systeem voor speelgoed opbergen

Iedereen heeft zijn eigen systeem van opbergen. Het is belangrijk om het voor je kind makkelijk te maken. Dit kun je bijvoorbeeld doen door duidelijk te maken waar het speelgoed hoort, je kind moet het wel kunnen begrijpen. Houd het dus eenvoudig: de autootjes horen bij de autootjes en de poppen bij de poppen.  Je kunt dozen gebruiken en er een foto van het speelgoed op (of in) plakken. Als de kamer over het algemeen netjes is, is het voor je kind al snel duidelijk dat alles zijn eigen plekje heeft. En goed voorbeeld doet natuurlijk goed volgen. Als jij alles netjes opruimt, zal je kind leren dat opruimen normaal is.

Advertentie

Samen opruimen

Speelgoed opruimen hoeft helemaal geen vervelend klusje te zijn. Zeker niet als je kind het gezellig samen met jou kan doen. En als je er een spelletje van maakt is het helemaal zo gedaan. Een kind dat helemaal alleen moet opruimen zal het eerder als iets negatiefs gaan zien. Dus samen aan de slag en complimentjes geven! En als de klus is geklaard gezellig samen op de bank een boekje lezen.

Minimaliseren, zo doe je dat

Met de volgende tips van Dieuwke van der Meer (van Moeders Minimalisme) hou je de speelgoedkast goed opgeruimd:

  • Leren minderen: geeft het goede voorbeeld door je kind te laten zien dat je spullen weggeeft. Wijs hem op de voordelen: er ontstaat meer ruimte om te spelen en met het weggeven van speelgoed maakt hij andere kinderen blij.
  • Sorteren: leg al het speelgoed bij elkaar. Bedenk waar je kind graag mee speelt en wat nu bij zijn leeftijd past. Gooi wat kapot is weg. Geef dubbel speelgoed weg. Herhaal dit proces regelmatig.
  • 1 erin, 1 eruit: spreek met je kind af dat er bij nieuw speelgoed ook iets van zijn speelgoed de deur uit gaat. Zo leer je hem bewust met spullen om te gaan én voorkom je dat de speelgoedkast volloopt.
  • Beperkt de ruimte: bewaar het speelgoed op één plek. En spreek met jezelf af dat wanneer de speelgoedkast vol dreigt te raken, je geen nieuwe kast afschaft, maar dat je speelgoed wegdoet.
  • Verzamel ervaringen: een abonnement op de dierentuin, een strippenkaart voor het zwembad of een kaartje voor de voorstelling zijn ook leuk.
  • Cadeaus: je kunt mensen die je goed kent vragen om praktische cadeaus, zoals regenlaarzen of een rugtas. Speelt hij niet met zijn cadeaus? Dan kan het in de kast voor een later moment.
Redactioneel – offer – Opgeruimd is netjes, speelgoed opruimen is leuk en leerzaam!

Opgeruimd is netjes, speelgoed opruimen is leuk en leerzaam!

Ontdek het aanbod speelgoedkisten