Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Autostoeltjes peuter: welke autostoel past bij jouw kind?

Het is belangrijk om je kind veilig te vervoeren in een autostoel die bij hem past. Vanaf 15 maanden mag je kind van een babyautostoeltje overstappen op een stoel voor peuters. Welke peuterautostoeltjes zijn er te koop en aan welke eisen moeten ze voldoen?

Kinderen tot een lengte van 135 centimeter moeten in Nederland verplicht worden vervoerd in een goedgekeurde autostoel. Dit betekent dat een autostoel moet voldoen aan één van de twee Europese keurmerken: de nieuwe i-Size goedkeuring (ECE-R129) of de ‘oudere’ ECE-R44 norm. Wie op dit moment een nieuwe autostoel koopt, doet er goed aan een stoel aan te schaffen volgens de nieuwe i-Size-norm. Sinds 2019 worden er ook geen autostoelen meer gemaakt volgens de R44-norm.

Advertentie

Tip! Leuke auto-accessoires zoals een gordelkussen en een zonnescherm vind je hier.

Welke autostoel geschikt is voor jouw kind, hangt af van zijn lengte. De nieuwe i-Size-zitjes zijn namelijk niet meer ingedeeld in gewichtsklassen (zoals bij de oude R44-norm), maar hebben een lengte-indicatie. Voor iedere groep autostoeltjes geldt tevens een leeftijdsindicatie, maar omdat niet alle kinderen even groot zijn op dezelfde leeftijd kun je daar niet altijd van uitgaan.

Meer lezen: Alles wat je moet weten over veilige autostoeltjes.

Nieuwe norm, nieuwe stoel?

Ieder jaar wordt er onderzoek gedaan naar mogelijke verbeteringen van autostoelen en sinds 2019 zijn de keuringseisen voor autostoeltjes aangepast. Zo zijn er strengere regels gekomen om buikletsel te voorkomen en moet een autostoel betere bescherming bieden bij een botsing van opzij. Heb je thuis een autostoel met de oude R-44 norm? Dan mag je deze nog blijven gebruiken, echter luidt het advies wel om over te stappen op een stoel die voldoet aan de nieuwe regels.

Van babyautostoel naar peuterautostoel

In een babyautostoeltje reist je kind achterwaarts en er wordt geadviseerd om je kind daarom zo lang mogelijk in de babyautostoel te vervoeren. In ieder geval tot hij 15 maanden oud is. Bij aanrijdingen is je kind namelijk beter beschermd als hij achterwaarts in de auto zit omdat de krachten dan over het hele lichaam verspreid worden. De druk ligt dan niet op het hoofd en de nek.

Vaak zie je dat de voeten of benen van je dreumes al iets over de rand van de autostoel bungelen, maar dat kan geen kwaad. Pas wanneer het hoofd van je kind buiten de beschermde omgeving valt of boven de achterkant van de stoel uitkomt, is het tijd om over te stappen naar een peuterautostoel.

De verschillende soorten autostoelen worden volgens de nieuwe regelgeving ingedeeld op basis van lengte van het kind, net als bij kinderkledingmaten. Omdat ouders de lengte van hun kind vaak beter kennen dan het gewicht van hun kind, is de keuze voor de juiste en dus veilige autostoel gemakkelijker. De fabrikant van het autostoeltje bepaalt de minimale en maximale lengte waarvoor de stoel geschikt is.

Tip: Kind in autostoeltje? Winterjas uit!

Autostoeltjes peuter

Peuterautostoeltjes met een i-Size-keurmerk zijn geschikt voor kinderen van 60 tot 105 centimeter, die ouder zijn dan 15 maanden en al zelfstandig kunnen zitten. Een peuterautostoel zet je vast met de autogordel of een Isofix-bevestiging. Je kind zet je vast met de harnas- of vijfpuntsgordel van het autostoeltje.

Sommige i-Size-peuterstoeltjes kijken vooruit, andere peuterstoelen kijken achteruit. Aangeraden wordt om kinderen achteruit te laten kijken tot ze minimaal 70 centimeter zijn. Bij peuterautostoelen kun je hoogte van de schouderbanden verstellen zodat de stoel met je kind meegroeit. Het is tijd voor een kinderautostoel als de schouders van je peuter twee centimeter boven de hoogste gordelopening uitsteken.

Meer weten? Zo werkt Isofix.

Kinderautostoel vanaf 3 jaar

Vanaf ongeveer 3 jaar kunnen peuters vervoerd worden in een zogenaamde kinderautostoel. In deze stoel zitten kinderen tot ze minimaal 135 centimeter zijn. I-Size-kinderstoelen hebben een hoofdsteun en zijsteunen. Daardoor bieden ze betere bescherming bij een botsing van opzij. Vroeger kon je losse zitverhogers zonder rugleuning kopen, maar deze zitverhogers zonder rugleuning zijn alleen nog goedgekeurd voor kinderen groter dan 125 centimeter en zwaarder dan 22 kilo.

Let bij de aanschaf van een kinderautostoel voor peuters op de volgende zaken: groeit de stoel mee dankzij verstelbare hoofd- en schoudersteunen? Kan de stoel ook in een relaxstand (prettig tijdens een dutje)? En met meerdere kleine kinderen in huis is het ook slim om te kijken of de stoel als derde autostoel op de achterbank past.

Combinatiestoelen

Zoek je een autostoel die langer meegaat? Er bestaan ook autostoeltjes die twee modellen combineren. De baby-/peuterautostoelen zijn geschikt voor kinderen vanaf de geboorte tot 105 centimeter. Bij deze stoeltjes zit je kind de eerste maanden achterwaarts en kan hetzelfde zitje later voorwaarts worden geplaatst. Het heeft ook een speciaal gordelsysteem met kleurcodes. De blauwe code wordt gebruikt als je kind nog achteruit kijkt, de rode kleur wordt gebruikt als je kind met de rijrichting mee kijkt.

Autogordelbevestiging of Isofix?

Stoeltjes met autogordelbevestiging verdwijnen met de nieuwe regelgeving langzaam van de markt. Alleen stoeltjes met het Isofix-systeem worden beschikbaar, een speciaal kliksysteem waardoor het stoeltje vast komt te zitten aan het onderstel van je auto. Sommige nieuwe i-Size-stoeltjes kunnen naast Isofix ook nog met een autogordel worden vastgemaakt. Dat is handig voor als je een (oudere) auto hebt zonder Isofix-bevestigingspunten of je de autostoelen vaak in een andere auto moet zetten, bijvoorbeeld die van de oppas of opa en oma.

Een bevestiging met Isofix wordt wel nadrukkelijk aangeraden. Volgens de Consumentenbond scoren autostoeltjes met Isofix bij botsingen beter dan stoeltjes die bevestigd worden met autogordels.

Lees ook: Driekwart van de kinderen zit verkeerd in autostoeltje (zo moet het wél)