
Als je kind bang voor vuurwerk is
Het ene kind kan niet wachten tot hij zijn eerste rotje mag afsteken, het andere blijft tijdens de jaarwisseling het liefst binnen. Zo ver mogelijk weg van die enge flitsen en het harde geknal van al dat vuurwerk. Hoe ga je om met deze angst?
Neem het serieus
Peuters en kleuters kunnen flink schrikken van de plotselinge harde geluiden van vuurwerk. Ze snappen niet waar de knallen vandaan komen en denken dat het gevaarlijk is (wat het in theorie natuurlijk ook is). Een kind dat bang is, heeft er niets aan als zijn ouders zijn angst bagatelliseren en hem gerust proberen te stellen met ‘het is maar vuurwerk’. Voor een kind is het nu eenmaal eng. Neem dat serieus, bang zijn mag. Aan de andere kant: ga als ouder ook niet te veel mee in de angst. Dan wakker je het alleen maar aan. Straal uit dat er niets engs aan de hand is en maak er niet te veel een ‘ding’ van. Ouders die zelf bang zijn voor vuurwerk kunnen hun kind beïnvloeden, en zo hun angst overdragen. Heb je zelf angst voor vuurwerk, laat dit dan zo min mogelijk blijken.
Lees hier meer over kinderangsten. Met handige tips van pedagoge José Sagasser.
Tekst en uitleg
Neem ruim voor de jaarwisseling de tijd om je kind uit te leggen, wat er gaat gebeuren. Dat er lichtflitsen te zien zullen zijn en hij veel lawaai zal horen. Je kunt bijvoorbeeld filmpjes en plaatjes bekijken van vuurwerk, of samen met je kind een tekening of knutselwerk van vuurwerk maken. Bereid hem voor, stel hem gerust, en vertel vooral ook hoe leuk het is om naar het vuurwerk te kijken.
Leg ook uit dat het afsteken van vuurwerk niet gevaarlijk is, als er regels in acht worden genomen. Kinderen die bang zijn voor vuurwerk hebben vaak het idee dat er écht iets ergs gebeurt. Vertel dat vrienden of familieleden die buiten vuurwerk afsteken dit op een veilige manier doen en dat ze niets zal overkomen.
Oudejaarsavond
Laat je je kind op oudejaarsavond doorslapen (als het lukt)? Of maak je hem wakker voor twaalven? Bespreek dit dan met je kind als hij oud genoeg is, zodat hij er niet van schrikt als hij midden in de nacht gewekt wordt. Is hij bang voor het vuurwerk, houd hem dan dicht bij je en kijk van achter het raam naar het vuurwerk buiten. Durft je kind al (even) naar buiten? Blijf dan dichtbij hem. Ga mee naar binnen als hij het toch te eng vindt.
Lees ook: Oud en Nieuw: je kind wakker maken of beter van niet?
Extreem bang voor vuurwerk
Is je kind extreem bang, wil hij niet naar buiten of naar het vuurwerk kijken? Blijf dan binnen, zet een film op, speel een spelletje, kortom: leid hem af. Het is niet erg als hij wel íets van het vuurwerk meekrijgt: zo kan hij er in een ontspannen sfeer aan wennen.
Vuurwerkangst overwinnen
Probeer je kind op oudejaarsavond iets van zijn angst te laten overwinnen. Bijvoorbeeld door toch even samen naar buiten te gaan, of van achter het raam de gordijnen een klein stukje te openen. Zo leert je kind dat vuurwerk niet zo eng is als hij misschien dacht. Prijs hem als hij iets meer durft. Zo leert hij dat enge dingen overwonnen kunnen worden.
Ook als je kind extreem bang is, is het goed om te kijken hoe hij langzamerhand kan wennen aan vuurwerk. Laat bijvoorbeeld iemand een sterretje afsteken, dat je kind van achter het raam kan bekijken. Elke overwinning, hoe klein ook, is een stap in de goede richting.
Baby’s en vuurwerk
Veruit de meeste baby’s slapen gewoon door het lawaai van het vuurwerk heen. Schrikt je baby toch wakker, haal hem dan uit bed en neem hem even mee naar de woonkamer. Zo voelt hij dat hij in een vertrouwde omgeving is, met vertrouwde mensen om hem heen. En zal hij straks weer met een gerust hart in slaap vallen.
Lees hier meer over het belang van gehoorbescherming bij baby’s en kinderen.
Kind zelf vuurwerk afsteken
Een heleboel ouders zijn bang dat hun kinderen letsel oplopen als ze zelf vuurwerk gaan afsteken. Dit is niet gek: vuurwerkongelukken gebeuren vooral bij jongens tussen acht en zestien jaar. Vooral oogletsel en verwondingen aan de handen komen voor. De helft van de verwondingen wordt trouwens veroorzaakt door vuurwerk van een ander.
Stichting Consument en Veiligheid zegt dat het niet veel zin heeft je kind te verbieden om vuurwerk af te steken, dat maakt het alleen maar interessanter. Wat je wel kunt doen, is vaak en goed uitleggen wat vuurwerk is en welke gevaren erbij horen. Tot veertien jaar zijn de meeste kinderen nog ontvankelijk voor deze informatie.
Hier meer tips om veilig vuurwerk af te steken samen met je kind.