Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
jongensspeelgoed en meisjesspeelgoed

Jongensspeelgoed of meisjesspeelgoed?

Jongens houden van auto’s en meisjes van poppen. Heel cliché, maar vaak waar. Toch is het goed voor ze om eens met elkaars speelgoed te spelen.

Nature of nurture

Leg een pop en een auto op tafel, vraag een jongen en een meisje welk speelgoed ze het liefste willen hebben en het antwoord is voorspelbaar. Waarom meisjes vaak kiezen voor poppen en roze en jongens voor auto’s en primaire kleuren, is al eeuwenlang onderwerp van discussie. Nature of nurture, oftewel aangeleerd of aangeboren, wetenschappers blijven er over bakkeleien. Lees hier ons uitgebreide artikel over de wetenschappelijke verschillen tussen jongens en meisje.

Ander speelgedrag

Ook de manier van spelen verschilt vaak tussen jongens en meisjes. Meisjes bedenken graag verhalen waarin de personages lief of verzorgend zijn. Ze kunnen urenlang stilletjes van hun spel genieten. De meeste jongens houden van snelheid, geweld en competitie. Er vliegt nogal wat door de lucht en hun spel gaat vaak gepaard met veel geluid. Natuurlijk heeft de manier van spelen van je kind niet alleen met zijn geslacht te maken, maar ook met zijn karakter. Sommige kinderen zijn nou eenmaal wat wilder dan andere.

Afwisseling

Het is niet erg als je kind een voorkeur heeft voor speciaal jongensspeelgoed of meisjesspeelgoed. Wel is het slim hem aan te moedigen ook met ander speelgoed te spelen, dat is goed voor zijn ontwikkeling. Zo traint jongensspeelgoed zoals bouwblokken het ruimtelijk inzicht en leert je kind door met poppen te spelen conflicten op te lossen en zich te verplaatsen in een ander. Vaak gaat dit vanzelf doordat je dochter met de auto’s van haar broertje speelt, of je zoon op de crèche met poppen in aanraking komt. Is dit niet het geval, bied je kind dan eens speelgoed aan dat niet voor de hand ligt.

Samen spelen met jongensspeelgoed of meisjesspeelgoed

Je kunt niet voor de hand liggend speelgoed kopen of lenen, maar het is ook leuk om een kind van het andere geslacht uit te nodigen en hem of haar wat eigen speelgoed mee te laten nemen. Vindt je kind het speelgoed niet direct leuk, speel er dan samen mee om hem op weg te helpen.
Redactioneel – Offer – Spelen en ontdekken

Spelen en ontdekken

Het allerleukste peuterspeelgoed
Bekijk hier