Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
Deze pers- en pufmuziek helpt je de bevalling door

Deze ‘pers- en pufmuziek’ helpt je de bevalling door

Muziek bij de bevalling is zo gek nog niet. Het wordt zelfs aangeraden. Zo heeft muziek een rustgevende werking, helpt het de ademhaling onder controle te houden en werkt het ontspannend tussen de weeën door. En met muziek bedoelen we natuurlijk geen heavy metal, maar meer zoiets als dit lijstje van Spotify.

Advertentie

De ideale bevallingsafspeellijst

Inmiddels zijn er al meer dan 90.000 playlists aangemaakt speciaal voor de bevalling. Ook heeft Spotify onlangs in samenwerking met de bekende Amerikaanse gynaecoloog Dr. Jacques Moritz de ideale Bevalling Playlist samengesteld.

Deze bevallingsafspeellijst zou het geboorteproces nabootsen. Het begint met rustige, langzame nummers die gevolgd worden door nummers met een snellere beat op het moment dat het persen begint. Het slotnummer is ‘Unaccompanied Cello Suite #1’ van Bach, maar dan in de uitvoering van Yo-Yo Ma, speciaal bedoeld voor als moeder haar kind voor het eerst in de armen sluit.

Dr. Moritz bevestigt: ‘Muziek heeft een sterke invloed op het limbisch systeem van ons zenuwstelstel, dat onze herinneringen, emoties en gevoelens van angst en pijn reguleert. Het is daarom logisch dat vrouwen muziek inzetten tijdens de bevalling als een bron van geruststelling en kracht. Daarnaast kunnen ziekenhuizen, met name verloskamers, luidruchtige en verontrustende plekken zijn. Een goede playlist kan helpen om vrouwen af te leiden van deze geluiden en om angst en pijn beter te kunnen controleren. Dit leidt allemaal tot een fijnere bevalling.’

Pers- en pufmuziek

Met de ontdekking van de playlists komen de grappigste suggesties voorbij. Zo missen we op de redactie nog ‘Wait and bleed’ van Slipknot, en ook ‘Under Pressure’ van Queen ontbreekt volgens ons nog  in het lijstje.

Advertentie

Eigen playlist

Liever je eigen playlist samenstellen voor in de verloskamer? Doen. Kies muziek waar jij kracht uit haalt, gelukkig of juist relaxt van wordt. Overigens kan meezingen ook ontspannend werken.

  1. Kies voor bekende en favoriete nummers, liefst uit een periode in je leven waar je fijne herinneringen aan hebt. Ook een aanrader: muziek waar je je mooi door voelt.
  2. Nummers met sterke instrumentale stukken kunnen helpen tijdens de bevalling zelf. Heb je liever muziek met zang? Ga dan voor nummers in een vreemde taal, die hebben een soortgelijk effect.
  3. Hoe lang een bevalling duurt is niet te voorspellen, dat verschilt erg per persoon. Maak een lijst voor minimaal vijf uur, maar als je de smaak te pakken hebt mag je er ook gerust tien uur van maken. Des te meer kans dat je de hele bevalling verse muziek hebt.
  4. Uit onderzoek is gebleken dat baby’s muziek herkennen die ze in de buik al hebben gehoord. Je kunt dus al tijdens de zwangerschap beginnen met liedjes draaien voor je baby. Speelt deze muziek ook tijdens de bevalling, dan kan dit je pasgeboren baby een vertrouwd gevoel geven en helpen wennen aan de wereld buiten de buik.

Auteur: Marjolein Schel – Bron: Huffington Post – Beeld: Shutterstock 

Redactioneel – Offer – Gezondheid baby

Digitale thermometer

Shop nu