Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Geboren in hooikoortsseizoen? Meer kans op astma

Is je kind geboren rond de piek van het hooikoortsseizoen, dan heeft hij een grotere kans op het ontwikkelen van ademhalingsziektes zoals astma. Was je zwanger in de hooikoortsperiode dan is de kans dat je baby last van astma krijgt juist kleiner, zo blijkt uit nieuw onderzoek.

Advertentie

Antilichaampjes

Internationale wetenschappers onderzochten bijna 2.600 baby’s in Australië, Duitsland en Denemarken. Zij ontdekten dat baby’s die worden geboren in de weken dat er veel pollen in de lucht zitten, een verhoogd aantal antilichaampjes in het bloed hebben. Dit is te zien aan het verhoogde niveau van immunoglobuline E (IgE) in het navelstrengbloed van de kinderen, wat wijst op een grotere kans op allergieën.

 

Weerstand tegen hooikoorts en astma

Nu is bovenstaande volgens de onderzoekers niet een heel spannende ontdekking, zeggen de onderzoekers. Wel zijn ze verrast dat een zwangerschap in het pollenseizoen voor baby’s juist beschermend werkt. Professor Bircan Erbas van de Australische La Trobe University: ‘We ontdekten dat deze kinderen juist minder antistoffen in hun bloed hadden. Dit was een verrassende bevinding. Het lijkt er dus op dat het mogelijk is om weerstand te ontwikkelen tegen hooikoorts en astma.’

Hooikoortsseizoen

Vraag je je af wanneer het hooikoortsseizoen precies valt? Dit is niet precies te zeggen. Door weersinvloeden zijn de bloeiperiodes ieder jaar verschillend. De periode dat mensen last hebben van hooikoorts is afhankelijk van de bloeiperiode van de grassen, bomen en planten waar je allergisch voor bent. De meeste bloeien tussen februari en september. De piek ligt vaak in mei, juni en juli.

Bron: Independent

Ouders van Nu product – Babydagboek

Baby dagboek - voor alle bijzondere momenten en mijlpalen

€15
Bestel nu