Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

‘Thuis bevallen net zo veilig’

Thuis bevallen onder begeleiding van een verloskundige is toch even veilig als bij een gynaecoloog in het ziekenhuis. Dat blijkt uit een onderzoek van gynaecologen en verloskundigen van de Amsterdamse ziekenhuizen AMC en VUmc.

Advertentie

Ophef eerder onderzoek

In 2010 was er veel ophef over de uitkomst van een Utrechts onderzoek waaruit zou blijken dat thuis bevallen onveiliger zou zijn dan een ziekenhuisbevalling. De conclusie luidde dat vrouwen die hun bevalling begonnen bij een verloskundige 2,3 keer zoveel kans hadden dat hun kind tijdens of kort na de geboorte zou overlijden.

Nauwkeuriger onderzoek: even veilig

Er was veel kritiek op deze studie. Vier critici van de Utrechtse studie werkten nu mee aan het Amsterdamse onderzoek. In Amsterdam onderzochten ze bijna 2 keer zoveel bevallingen (ruim 80.000) waardoor de uitslag van dit onderzoek veel nauwkeuriger is. Nu blijkt dat thuis bevallen voor vrouwen met een laag risico op complicaties even veilig is als bevallen in het ziekenhuis.  Vrouwen met een verhoogd risico of medische indicatie worden standaard door een gynaecoloog begeleid.

Zie ook: Thuis bevallen: de voor- en nadelen
Zie ook: Alles over vroeggeboorte
Zie ook: Wanneer naar de gynaecoloog?

Klein deel van totale sterfte

Beide onderzoeken richtten zich alleen op de babysterfte na een normale zwangerschapsduur. Bij die zwangeren vindt ongeveer een tiende van de totale babysterfte plaats. Dat is maar een klein deel van de totale sterfte bij pasgeboren kinderen. De hele vroege vroeggeboorte is momenteel het grootste probleem in de verloskunde, stelt een van de initiatiefnemers van het onderzoek vandaag in NRC Handelsblad.

Advertentie

 

Auteur: Irene de Waal – bron: NRC – foto: 123rf

Redactioneel – Offer – Ovulatietest

Ovulatietest

Jouw 2 meest vruchtbare dagen
Vind je hier