Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
Modderdag: waarom vies worden goed is voor je kind

Waarom vies worden goed is voor je kind

Heeft jouw kind ook wel eens modder of aarde ingeslikt? Uit onderzoek blijkt dat dit niet altijd erg hoeft te zijn en dat vies worden goed is voor zijn immuunsysteem.

Advertentie

Kinderneuroloog Dr. Shetreat-Klein bevestigt dat en schreef er een boek over: Bacteriën zijn goed voor ons immuunsysteem. ‘Veel ouders doen hun best om hun kinderen zo schoon mogelijk te houden. Mijn advies: laat ze vaak buiten spelen en maak er geen punt van als ze wat zand of modder opeten.’

De neuroloog begon de invloed van omgevingsfactoren op kinderen te onderzoeken toen haar derde kind allergisch bleek te zijn voor zuivel en soja.

3x gezond voor kinderen

Uiteindelijk zijn volgens Maya Shetreat-Klein deze 3 dingen belangrijk voor de gezondheid van kinderen:

  1. Blootstelling aan bacteriën
  2. Onbewerkte voeding eten die uit de grond komt
  3. Voldoende tijd in de natuur doorbrengen

Wanneer kinderen vies mogen worden, neemt de kwaliteit van het spel toe. Ze ontdekken en experimenteren zo veel meer. Bovendien leren kinderen beter omgaan met risico’s zoals vallen, uitglijden en omgaan met water. Ze worden namelijk nieuwsgieriger en creatiever.

Advertentie

‘We staan vaak negatief tegenover bacteriën, maar onderzoeken concluderen steeds vaker dat ze goed kunnen zijn voor ons immuunsysteem. Er zijn zelfs concrete studies die uitwijzen dat kinderen die in huishoudens opgroeien waar vaak bleekmiddel wordt gebruikt, vaker ziek zijn dan gezinnen die het niet gebruiken’, vertelt Maya Shetreat-Klein.

Niet vaker dan 3 keer per week bad of douche

Ook is het volgens Shetreat-Klein beter om een bad- of douchebeurt voor je kind te beperken tot 3 keer per week. ‘Zo blijven de natuurlijke oliën op de huid behouden, die helpen de huid te hydrateren. Daarnaast zijn die natuurlijke oliën belangrijk om vitamine D te kunnen absorberen van de zon.’ Daarbij raadt ze aan om zo min mogelijk zeep te gebruiken.

MEER LEZEN?

Auteur: Noortje Molenaar – Bron: HLN.be/ModderDag – Foto: Shutterstock

Advertentie
Commercieel – Prenatal – Offer – Prénatal Kinderwagen

Onderweg met je kleintje

Laat je verrassen door de Prénatal kinderwagen!
Shop nu