
Mag je kaasfondue eten tijdens de zwangerschap?
Sommige producten kun je beter niet eten als je zwanger bent. Maar hoe zit dat met kaasfondue? Wij vertellen het je.
Sommige kazen kun je beter niet eten als je zwanger bent. Dit is omdat daarin de listeriabacterie kan voorkomen. Een besmetting met deze bacterie komt niet vaak voor, maar kan wel ernstige gevolgen hebben, zoals vroeggeboorte of een miskraam.
Lees mee: Welke kaas mag je eten tijdens je zwangerschap?
Kaasfondue tijdens je zwangerschap
Zin in een lekkere kaasfondue? Dat kan gewoon. De kaas wordt namelijk verhit waardoor bacteriën worden gedood, 85 graden Celsius is genoeg om de bacterie te doden. Wil je het zekere voor het onzekere nemen, ga dan naar de kaaswinkel en geef aan dat je zwanger bent. Ze zullen zorgen dat de geraspte kaas veilig is voor vrouwen in verwachting.
Kaasfondue zonder alcohol
De alcohol in kaasfondue kun je daarentegen beter wel achterwege laten. Bij het verhitten van alcohol verdampt een deel, maar er blijft genoeg alcohol over om schadelijk te kunnen zijn. Maak je de kaasfondue zelf? Dan kun je appelsap, bouillon of een alcoholvrije drank gebruiken. Ook bestaat er voorverpakte kaasfondue die zonder alcohol is gemaakt. Bekijk daarvoor de verpakking.
Welke kaas is veilig tijdens je zwangerschap?
Je kunt alle kazen gewoon eten als je zwanger bent, zolang ze maar niet van rauwe melk (‘au lait cru’) zijn gemaakt. Gelukkig kun je al deze kazen gewoon eten tijdens je zwangerschap:
- Harde kazen: cheddar, cantal, gruyère, emmentaler, Hollandse boerenkaas, Parmezaanse kaas, peccorino, manchego. Vanwege de zuurgraad kan de listeriabacterie hier niet in groeien.
- Zachte gepasteuriseerde kazen: camembert, brie, roombrie, mont charentais, boursault en explorateur, chaumes, kernhem, munster, taleggio en artavaggio. Zolang ze maar gepasteuriseerd zijn.
- Alle gepasteuriseerde blauwschimmelkazen: gorgonzola, mont rriac, bleu d’Auvergne, fourme d’Ambert, cabrales en Blue Stilton, larzac, magor, bleu de Gex. Let op: sommige blauwschimmelkazen zijn ongepasteuriseerd.
- Roquefort (schapenkaas) die van ongepasteuriseerde schapenmelk is gemaakt, kun je gewoon eten.
- Alle diverse kazen: mozzarella (tenzij vers, bijvoorbeeld bij een speciaalzaak, dan niet), feta, smeerkaas, heksenkaas, roomkaas, kruidenroomkaas, ricotta (kan van rauwe melk gemaakt zijn als je het niet bij de supermarkt koopt), fromage frais, crème fraîche, philadelphia, paturain, port salut, kwark (indien niet vers van de boer)
- Geitenkaas: merlijn, bûche de chèvre en andere geitenkazen. In geitenkaas is nog nooit listeria aangetroffen, waarschijnlijk vanwege een bepaalde stof in geitenmelk. Harde geitenkaas is veiliger dan zachte geitenkaas. Wanneer je geitenkaas verhit in de oven, is deze zeker veilig. Heerlijk met een beetje honing. Lees hier meer informatie over welke geitenkazen wel en niet mogen.
Is een kaas van rauwe melk (‘au lait cru’) gemaakt, dan moet dat op de verpakking staan.
Podcast ‘Ouders van Nu vraagt door’: Voeding tijdens je zwangerschap
Beeld: GettyImages