Het is niet zo gek dat je niet precies weet welke kaas je nou kunt meenemen uit de supermarkt. Of welke kaas op dat kaasplankje veilig te eten is. Er zijn nogal wat soorten kaas. Hard, zacht, met schimmel, zonder. Het goede nieuws: de meeste kazen in Nederland kun je gewoon eten. In sommige gevallen moet je even opletten. We zetten ze hieronder op een rij.
Welke kaas mag je niet eten als je zwanger bent?
Zachte kazen gemaakt van rauwe melk kun je tijdens je zwangerschap beter laten staan. Op het etiket staat dan 'au lait cru' of 'gemaakt van rauwe melk'. Dat is verplicht. Rauwe melk komt rechtstreeks van de koe en is niet verhit (gepasteuriseerd) geweest. Deze kazen kunnen daardoor een bepaalde bacterie (listeria) bevatten die gevaarlijk is voor de ongeboren baby. Als je een infectie oploopt, kan dat leiden tot vroeggeboorte, een miskraam of zelfs het overlijden van de baby voor de geboorte. Gelukkig komt dit niet vaak voor.
Zachte rauwmelkse kazen worden in Nederland bijna niet gemaakt. Wel worden ze uit andere landen geïmporteerd. Vaak gaat het om kazen die niet in een fabrieksverpakking zitten. Twijfel je, vraag het dan even na bij de verkoper. En check dus altijd het etiket.
Er bestaan ook nog zogeheten gethermiseerde kazen. Die zijn gemaakt van gethermiseerde melk. Die melk wordt maar kort verhit, waardoor er nog bacteriën in kunnen zitten. Ook deze kazen kun je dus beter niet eten. Deze kaas wordt vaak op de boerderij gemaakt, je komt 'm niet snel tegen in de supermarkt.
Gezond eten tijdens je zwangerschap? Met deze boeken moet dat lukken
Welke kaas mag je wel eten tijdens je zwangerschap?
Harde (rauwmelkse) kaas, zoals boerenkaas, kun je als je zwanger bent veilig eten. De bacterie kan daar niet in uitgroeien tot een gevaarlijk aantal. Je kunt zachte rauwmelkse kazen overigens wel gebruiken in warme gerechten. Zodra de kaas verhit wordt tot 85 graden Celsius overleeft de listeria-bacterie het niet waardoor de kans niet gevaarlijk meer is voor je zwangerschap.
Ook gepasteuriseerde kaas kun je veilig eten. De meeste kazen in de supermarkt zijn gepasteuriseerd. Check bij twijfel altijd het etiket: op kaas die niet gepasteuriseerd is, staat 'au lait cru' of 'gemaakt van rauwe melk' op het etiket. Twijfel je, vraag het dan even na in de supermarkt of bij de kaasboer.
Lees ook: Listeria en zwangerschap: alles wat je moet weten
Wat als je toch rauwmelkse kaas hebt gegeten?
Heb je toch (per ongeluk) een stuk rauwmelkse kaas gegeten tijdens je zwangerschap? Geen paniek. De kans op een listeriabesmetting is heel klein. Vaak uit een besmetting zich in een griepje. Als je merkt dat je niet lekker bent en je koppelt dit aan het eten van kaas, ga dan naar de huisarts of neem contact op met je verloskundige.
Lees ook: Listeria voorkomen? Vermijd dan ook deze producten
Hoe zit het met: brie, roquefort, gorgonzola, camembert en schimmelkaas?
Brie, roquefort, gorgonzola en camembert zijn veilig om te eten zolang ze zijn gemaakt van gepasteuriseerde melk. Als je deze kaassoort in de supermarkt koopt, zijn ze meestal gemaakt van gepasteuriseerde melk. Bij een kaasboer kunnen ze gemaakt zijn van rauwmelkse melk. Check het etiket of vraag het aan de verkoper.
Ook schimmelkazen en blauwschimmelkazen (blauwe kaas), waar roquefort en gorgonzola onder vallen, moeten gemaakt zijn van gepasteuriseerde melk als je ze wilt eten tijdens je zwangerschap.
Lees ook: Alles over misselijkheid tijdens de zwangerschap
Mag je mozzarella eten als je zwanger bent?
Officieel is mozzarella een rauwmelkse kaas. Je vraagt je daarom misschien af of je het wel mag eten als je zwanger bent. Meestal is de mozzarella uit de supermarkt veilig. Deze kaas is voldoende verhit, waardoor er geen risico is op een listeriabesmetting. Het maakt niet uit of het buffelmozzarella is of mozzarella gemaakt van koemelk.
Ook bij mozzarella geldt: kijk op de verpakking. Is de kaas gepasteuriseerd, dan kun je hem eten. Bestel je in een restaurant een salade met mozzarella? Vraag dan of hij gepasteuriseerd is, dan weet je zeker dat je goed zit. Is-ie verhit geweest, bijvoorbeeld op een pizza? Dan kun je 'm zonder zorgen eten.
Lees ook: Deze vleeswaren kun je beter laten staan als je zwanger bent
Burrata als je zwanger bent
Burrata is mozzarella gevuld met room. Ook burrata kun je veilig eten als je zwanger bent, als die gepasteuriseerd is. Ben je in het buitenland? Vraag dan even of de burrata is gemaakt van verhitte/gepasteuriseerde melk. Zo niet, laat 'm dan staan.
Mag je geitenkaas als je zwanger bent?
Geitenkaas kan hard of zacht zijn. Harde geitenkaas is gemaakt van gepasteuriseerde melk en kun je veilig eten. Zachte geitenkaas is meestal gemaakt van gepasteuriseerde melk, maar kan ook gemaakt zijn van rauwe melk. In dat geval moet je 'm laten staan. Lees dus altijd even het etiket als je geitenkaas wilt. Staat er 'au lait cru' of 'gemaakt van rauwe melk' op, dan kun je 'm niet eten.
Lees ook: Eetbuien (cravings) tijdens je zwangerschap
Kaasfondue tijdens je zwangerschap
Zin in een lekkere kaasfondue? Dat kan gewoon. De kaas wordt namelijk verhit, waardoor bacteriën worden gedood. Wil je het zekere voor het onzekere nemen, ga dan naar de kaaswinkel en geef aan dat je zwanger bent. Ze zullen zorgen dat de geraspte kaas veilig is voor vrouwen in verwachting. De alcohol in kaasfondue kun je wel beter achterwege laten. Alcohol verdampt namelijk niet volledig bij verhitting, wat wel vaak wordt gedacht. Meer over kaasfondue tijdens de zwangerschap
Mag je cheesecake als je zwanger bent?
Nog zo één: mag je cheesecake als je zwanger bent? Cheesecake is meestal gemaakt van MonChou of roomkaas. Deze kaas is gepasteuriseerd en mag je dus gewoon eten. Het is vanwege de hoeveelheid suiker niet zo'n gezonde keuze, maar af en toe mag best.
Uiteindelijk ben je zelf verantwoordelijk voor wat je wel en niet wilt eten tijdens je zwangerschap. Het is aan te raden om zo goed en gezond mogelijk te eten. Dat is niet alleen goed voor jou, maar ook voor je baby.
Lees ook: Van rauw tot gekookt: mag je ei als je zwanger bent?
Kortom: welke kaas kun je veilig eten als je zwanger bent?
Dus: welke kaas mag je wél tijdens je zwangerschap? Eigenlijk kun je alle kazen gewoon eten als je zwanger bent, zolang ze niet van rauwe melk (au lait cru) zijn gemaakt. Deze kazen kunnen zonder problemen op je boodschappenlijstje tijdens je zwangerschap:
-
Harde kaas: cheddar, cantal, gruyère, emmentaler, Hollandse boerenkaas, oude kaas, Parmezaanse kaas, peccorino, manchego.
-
Zachte gepasteuriseerde kazen: camembert, brie, roombrie, mont charentais, boursault en explorateur, chaumes, kernhem, munster, taleggio en artavaggio, mozzarella (tenzij vers, bijvoorbeeld bij een speciaalzaak, dan niet), burrata (tenzij vers).
-
Alle gepasteuriseerde (blauw)schimmelkazen: gorgonzola, bleu d'Auvergne, fourme d'Ambert, cabrales en Blue Stilton, larzac, magor, bleu de Gex. Let op: sommige (blauw)schimmelkazen zijn ongepasteuriseerd.
-
Harde geitenkaas: harde geitenkaas is veilig om te eten. Zachte geitenkaas kan gemaakt zijn van rauwe melk, verwarm dit dan eerst in de oven als je het wilt eten. Lees meer over welke geitenkazen wel en niet mogen
-
Overige kazen: feta, witte kaas, smeerkaas, heksenkaas, roomkaas, kruidenroomkaas, ricotta (kan van rauwe melk gemaakt zijn als je het niet bij de supermarkt koopt), fromage frais, crème fraîche, Philadelphia, Paturain, port salut.
Lees ook: Eten tijdens je zwangerschap: dit kun je ook beter laten staan
Kaas tijdens de zwangerschap: alles op een rij
Wat mag je niet eten als je zwanger bent? Dit zijn de vier belangrijkste dingen zijn om op te letten. Maak je geen zorgen: je mag nog een heleboel wél.
Bronnen: Thuisarts, Voedingscentrum