Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Mooi: baby kruipt zelf uit de buik via natuurlijke keizersnede

Deze video laat zien hoe mooi een natuurlijke keizersnede kan zijn. Met slechts een klein beetje hulp brengt deze baby zichzelf ter wereld. Via de opening van de keizersnede kruipt hij met zijn eerste kracht zelf uit zijn moeders buik.

Advertentie

Muziek

Een (ongeplande) keizersnede kan best heftig zijn voor moeder en kind, omdat de bevalling zo snel gaat. En door een arts gebeurt. Het kan gelukkig voor veel vrouwen ook anders. De kersverse moeder in deze video onderging een natuurlijke keizersnede, waarbij de baby zichzelf uit de buik mag wurmen. Er werd speciale muziek gedraaid en de artsen dimden het licht.

Verloop van een natuurlijke keizersnede

Bij een natuurlijke keizersnede wordt een incisie gemaakt over de buik, net als bij een reguliere keizersnede. Daarna wordt de buik verder geopend en met slechts een klein beetje hulp baant de baby zichzelf dan een weg naar buiten. Hij wordt alleen even geholpen met zijn hoofd; daarna rust de last op z’n eigen schoudertjes. Gemiddeld duurt dit zo’n 4 minuten. Ondertussen kan de moeder alvast rustig de eerste indrukken van haar baby opnemen.

Extra dimensie

De gedachte erachter is dat het kindje nu zo kalm en vredig mogelijk ter wereld komt. Bij ingrijpen van de arts zou dat stress veroorzaken bij de baby. Ook is het beter voor de opening van de longen. Daarnaast zou deze manier van bevallen de natuurlijke band tussen moeder en kind een extra dimensie geven en dichter in de buurt komen van een natuurlijke vaginale bevalling dan van een traditionele keizersnede.

In Nederlandse ziekenhuizen kun je ook op deze manier bevallen. Onder andere het Maasstad Ziekenhuis, Martini Ziekenhuis, Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG) en Ziekenhuis Amstelland bieden de mogelijkheid van deze zogenoemde gentle sectio aan.

Advertentie
Redactioneel – Offer – Baby opvoeden

Wanneer begint opvoeden? En hoe pak je het aan?

De mooiste boeken over opvoeding
Vind je hier