Voor oudersJij als ouder

5x dingen die je moet weten over het fenomeen 'touched out'

5x dingen die je moet weten over het fenomeen ’touched out’ Ouders van Nu Redactie
Ouders van Nu Redactie
Leestijd 3 minuten
Lees verder onder de advertentie

Als je partner aan het einde van een drukke dag zijn arm om je heen legt, duik je het liefste weg. Klinkt dat bekend? Grote kans dat je aan je taks zit qua aanrakingen. Dat gevoel noemen we 'touched out'.

Beeld het je maar eens in: je brengt (een gedeelte van) de dag door met je kind vrij dicht op je lichaam. Hij wil graag opgetild worden, op je schoot zitten, knuffelen en je geeft misschien ook nog de borst of de fles een aantal keer per dag. Tegen de tijd dat je partner thuis is, is er niets wat je liever wilt dan alleen zijn zónder aanrakingen en daar is niets vreemds aan.
Lees ook: Overprikkeld en de dag is pas net begonnen

  1. 01.

    Je bent niet alleen
    Het gevoel niet aangeraakt te willen worden wanneer je kinderen 24/7 om je heen hangen is heel normaal. En nee, dit geldt niet alleen voor ouders die de hele dag thuis zijn met hun kinderen. Bijna alle ouders snakken zo nu en dan naar wat alleen-tijd. Een publicatie in de Iranian Journal of Nursing and Midwifery Research beschrijft dit gevoel bij moeders en dan met name moeders die borstvoeding geven. De onderzoekers ontdekten dat de veelvoudige aanrakingen van een kind bij meer dan 70 procent van de moeders gevoelens van aversie oproepen.

  2. 02.

    Het overkomt veel moeders die borstvoeding geven
    Alhoewel veel ouders er last van kunnen hebben, komt het fenomeen het meest voor bij moeders die borstvoeding geven blijkt uit bovenstaand onderzoek. Niet gek, want deze moeders zijn meerdere keren op een dag op heel intieme manier verbonden met hun baby. Veel moeders vinden het geven van borstvoeding een prachtige, maar ook zware taak waar meer bij komt kijken dan ze van tevoren hadden verwacht.
    Lees ook: 15x deze moeders vertellen over hoe borstvoeding geven écht is

  3. 03.

    Het maakt je geen slechte ouder
    Zodra je een kind op de wereld hebt gezet, lijk je opeens in het bezit te zijn van een grote hoeveelheid schuldgevoelens, die te pas en te onpas opspelen. Ook dit kan zorgen voor schuldgevoelens. Nergens voor nodig: 'Het lichaam van jonge mama's krijgt veel te verduren', legt Katrien Koolen aan de Belgische website Gezinsbond uit. Zij is zelf moeder van twee kinderen, klinisch psycholoog en relatietherapeut in opleiding. 'Na je bevalling zit je in een nieuwe rol, maar ook in een nieuw lichaam. Tot nu was je lichaam enkel thuisbasis van jezelf, maar deze functie is flink uitgebreid. En dat vraagt veel. We hebben een jaar nodig om te ontzwangeren en het is logisch dat ons lichaam in die tijd minder kan verdragen.'

  4. 04.

    Het maakt je geen slechte partner
    Na de geboorte van je kind gaat daar vaak al jullie tijd in zitten. Voel je er dan ook niet schuldig over als je even geen behoefte hebt aan intimiteit met je partner. Praat er samen over en kijk of je tot een oplossing kunt komen. Plan bijvoorbeeld een maandelijkse date night in of zorg dat je wekelijks wat tijd voor elkaar vrijmaakt.
    Lees ook: Relatie na de geboorte van je kind

  5. 05.

    Het gevoel gaat voorbij
    Je hebt het ouders van kinderen die inmiddels puberen vast en zeker weleens horen zeggen: 'Op een dag ga je het missen dat je kinderen je nodig hebben en willen aanraken'. Uiteindelijk zullen ze vast gelijk krijgen, maar dat neemt niet weg dat je gevoel nu valide is. Het gaat voorbij, maar zorg er in de tussentijd voor dat je genoeg me-time inplant.
    Lees ook: 10x slimme trucs voor meer me-time (die elke ouder moet kennen)

Lees verder onder de advertentie

Beeld: GettyImages