Paul wil zo de achterstanden op scholen aanpakken die vaak al vroeg in de schoolcarrière beginnen. Kinderen met een niet-westerse achtergrond hebben soms ook een taalachterstand.
Taalachterstand
De leerplicht geldt nu voor kinderen vanaf 5 jaar. Maar de meeste kinderen gaan vanaf 4 jaar al naar school. Maar juist de kleine groep (3 procent) van kleuters die wegblijft, kampt vaak met achterstanden, zegt minister Paul.
Ook kunnen gemeenten kinderen vanaf 2,5 jaar oud, van wie het consultatiebureau vaststelt dat ze een achterstand hebben, al voorschoolse educatie aanbieden. Maar deelname daaraan is vrijwillig.
Beide onderzoeken zijn al begonnen. De minister hoopt voor het einde van het jaar te kunnen zeggen of de door haar voorgestelde maatregelen het beoogde effect hebben en welke vervolgstappen er gezet kunnen worden.
Lees ook: Zo voorkom je dat je kind een taalachterstand krijgt
Leerplicht naar 2,5 jaar
Afgelopen november kwam het plan van de Rotterdamse onderwijswethouder Said Kasmi (D66) in het nieuws. Hij wil de leerplicht zelfs verlagen naar 2,5 jaar. Op die manier zou nog sneller kunnen worden ingegrepen bij taal- en ontwikkelingsachterstanden.
De PO-Raad ziet niet zoveel in het verlagen van de leerplichtige leeftijd, omdat de groep die pas met 5 jaar naar school gaat heel klein is. De sectorvereniging ziet meer in het beter toegankelijk maken van de kinderopvang, omdat daar eventuele achterstanden voorkomen kunnen worden.
Lees ook: Alles over de leerplicht