Voor oudersExtra

Jonge gezinnen zijn kampioen voedselverspilling: 11 tips om dat te beperken

 
Tips om voedselverspilling tegen te gaan Getty Images
Getty Images
 
Geschreven door:
Leestijd 5 minuten

En hup, daar verdwijnt weer een halve maaltijd in de afvalbak. Gemiddeld gooien we in Nederland ruim 33 kilo voedsel weg per persoon per jaar. Met name gezinnen met kleine kinderen maken zich hier schuldig aan. In dit artikel geven we je tips om voedselverspilling zo veel mogelijk tegen te gaan.

Lees verder onder de advertentie

Vooral brood, fruit en groenten weggegooid

'Een gezin van drie personen verspilt gemiddeld anderhalve kilo eten per week', zegt Lilou van Lieshout, expert duurzaam eten bij het Voedingscentrum. 'Uit onderzoek weten we dat vooral brood, fruit, groenten, aardappelen en zuivel veel worden weggegooid. In totaal komt het neer op zo'n 400 euro per jaar. Dat zou je dus kunnen besparen als je er beter op let.'

Daarbij: voedselverspilling voorkomen is een van de meest effectieve oplossingen om klimaatverandering terug te dringen. 'Een derde van het geproduceerde voedsel wordt nooit gegeten. Het produceren, verpakken en bereiden van eten kost veel energie. Voedselverspilling voorkomen geeft voordeel voor jezelf en de planeet.'

Lees ook: Wat mag je eten als je zwanger bent?

Lees verder onder de advertentie

Kleine kinderen wisselend in eetgedrag

Het lastige is, (grote) gezinnen verspillen vaak meer dan kleine huishoudens. 'Als je een klein huishouden hebt, is het makkelijker om in te schatten hoeveel je moet koken. In grotere huishoudens, zoals gezinnen met kleine kinderen, komt het bijvoorbeeld vaker voor dat iemand op het laatste moment niet mee-eet.'

Daarnaast zijn kinderen nog wisselend in hun eetgedrag. De ene keer eten ze alles op, de volgende keer prikken ze er alleen met hun vork in of kieperen ze alles op de grond. 'Een beetje chaos tijdens het eten hoort er met jonge kinderen vaak bij. Maar alle kleine beetjes helpen; elke stap die je zet om voedselverspilling te voorkomen is er één.'

Lees ook: 7x zo bouwt je kind een gezonde relatie op met eten

Lees verder onder de advertentie

Elf tips van het Voedingscentrum om voedselverspilling te voorkomen:

  1. Wees flexibel in je eetmomenten. Eet je met je kinderen altijd 's ochtends fruit maar moet de yoghurt eigenlijk vandaag op, geef dan voor deze keer een bakje yoghurt. Zo voorkom je dat je de yoghurt moet weggooien.

  2. Gooit je kind snel met eten als hij het niet lust? Je zou kunnen denken aan een 'nee, dank je schaaltje' dat je naast het bord zet. Dan kunnen ze het daar op leggen in plaats van op de grond gooien.
    Lees ook: Zelf babyvoeding maken: groentehapjes en fruithapjes

  3. Gooi producten waarvan de houdbaarheidsdatum is verstreken niet direct weg. Bij producten met een ten-minste-houdbaar-totdatum kijk, ruik en proef je eerst of het nog goed is. Van Lieshout: 'Yoghurt, melk of kwark kun je, als het nog goed ruikt en smaakt, prima eten. Je kunt het ook met een gerust hart aan kleine kinderen geven.'

  4. Geef je kind de waarde mee van voedsel. Van Lieshout: 'Benoem regelmatig als iets overblijft; 'dit bewaren we zodat we het later alsnog kunnen opeten. Het is zonde om eten weg te gooien want er is veel energie in gestopt.'

  5. Maak een 'slimme' broodtrommel klaar voor school, zeker als je kind regelmatig niet alles opeet. 'Je kunt niet alles bewaren wat weer terug naar huis komt, zoals vleesbeleg. Dat is te lang buiten de koelkast geweest om nog te bewaren. Kies voor producten die lang houdbaar zijn, zoals pindakaas. Met fruit en groenten kun je ook verstandige keuzes maken. Geef bijvoorbeeld cherrytomaatjes in plaats van schijfjes. Deze kun je de volgende dag weer meegeven als ze niet opgaan.'
    Lees ook: 10x de leukste broodtrommels om mee naar school te nemen

  6. Schep niet te veel op. Zeker als je iets nieuws hebt gemaakt dat je kind (nog) niet kent of niet lust, geef dan kleine porties. Je kunt beter een keer extra opscheppen. Van Lieshout: 'Kinderen vinden het vaak minder eng om aan iets te beginnen als er niet veel van op hun bord ligt.' Ook verklein je zo de kans dat je kind met het eten gaat spelen.

  7. Wees creatief met restjes. Maak van overgebleven stukjes brood of broodkorstjes bijvoorbeeld wentelteefjes. Met restjes groente, pasta, rijst, vlees, vis, peulvruchten, kruiden en een ei kun je bijvoorbeeld een lekkere soep, salade of omelet maken.

  8. Restjes van avondeten, zoals sperziebonen, rijst of pasta, kun je twee dagen in de koelkast bewaren. Geef ze bijvoorbeeld de volgende dag bij de lunch, voor de tv of weer tijdens het avondeten. Je kunt ze ook invriezen. Hetzelfde kun je doen als iets blijft liggen omdat je kind het niet lust. 'Bied het de dag daarna weer aan en geef niet op. Een klein stukje bloemkool kan de volgende dag een perfect proefstukje zijn.'

  9. Een half opgegeten appel kun je met citroensap besprenkelen en ook twee dagen in de koelkast bewaren. Eventueel kun je het bruin geworden bovenste deel eraf snijden voordat je het aan je kind geeft. Een halve banaan kun je twee dagen in de koelkast bewaren.

  10. Vries fruit dat op moet, of overblijft, in. 'Banaan, stukjes appel, mandarijnenpartjes, het kan allemaal de vriezer in. Soms is het slim om het eerst even te blancheren, maar met bananen bijvoorbeeld hoeft dat niet. Van invriezen wordt fruit wel wat zachter. Na het ontdooien kun je het daarom het beste ergens in verwerken. Maak er bijvoorbeeld fruitmoes van of doe het door de kwark. Of beleg een boterham met notenpasta en banaan uit de vriezer erbij.'
    Lees ook: Wat is het beste broodbeleg voor peuter en kleuter?

  11. Maak een planning. Kijk voordat je boodschappen gaat doen eerst wat je allemaal nog in huis hebt. Moet er iets op? Verwerk het in een gerecht. Let er ook op dat je producten niet op verschillende plaatsen bewaart. Zo houd je goed overzicht in je voorraadkast.

Lees meer tips op de website van het Voedingscentrum.

Lees verder onder de advertentie