
Complimenteren mag, maar met mate
Kinderen die door hun ouders overladen worden met complimenten, ontwikkelen vaak narcistische trekjes. Dat blijkt uit onderzoek van ontwikkelingspsycholoog Eddie Brummelman van de Universiteit van Amsterdam.
Vooral kinderen die vaak van hun ouders te horen krijgen dat ze specialer zijn dan anderen, scoren bovengemiddeld hoog bij testjes waarbij narcisme wordt gemeten. Opvoeding verklaart echter niet alles; waarschijnlijk ontstaat narcisme ook voor een groot deel door genetische aanleg.
‘Kinderen zoals ik verdienen iets extra’s’
Bij hun onderzoek richtten de wetenschappers zich op 565 Nederlandse kinderen die tussen de 7 en 12 jaar oud waren, omdat narcistische trekken meestal in die levensfase tot uiting komen. Zowel de kinderen als hun ouders kregen over een periode van anderhalf jaar 4 keer een lijst voorgeschoteld met vragen over narcisme, zelfwaardering, overwaardering en ouderlijke warmte.
De kinderen moesten onder andere aangeven of zij het eens waren met stellingen als ‘mijn moeder laat me vaak weten dat ze van me houdt’ en ‘kinderen zoals ik verdienen iets extra’s’.
Liefde geen invloed op narcisme
Als kinderen in een bepaalde periode aangaven dat ze veel complimenten kregen waarin werd benadrukt dat ze bijzonder en speciaal waren, bleken ze 6 maanden later iets hoger te scoren op narcistische trekjes dan leeftijdsgenoten. Als ouders alleen veel liefde toonden voor hun kinderen had dat geen invloed op de ontwikkeling van narcisme.
Opvoeding verklaart niet alles
Het gemeten verband tussen opvoeding en narcisme is te klein om het ontstaan van narcisme volledig te verklaren. Maar het overmatig prijzen van kinderen is volgens hoofdonderzoeker Eddie Brummelman wel een belangrijke factor.
IQ van kind overschat
Ook bij eerdere onderzoeken stelde Brummelman al vast dat sommige ouders hun kinderen overmatig complimenteren na het maken van bijvoorbeeld een wiskundetest. ‘We hebben het dan over ouders die hun kinderen prijzen ongeacht de uitkomst van zo’n test, vaak overschatten ze ook hun IQ,’ verklaart hij op Newscientist.com.
Auteur: Erandi Godinez – Bron: Newscientist.com – Foto: 123rf
Lees ook:
Zijn veel complimenten aan je kind overdreven?
Hoe wordt jouw kind zelfverzekerder?