Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
thuiswerkende vaders betrokken gezin
door

Geluk bij een ongeluk: thuiswerkende vaders voelen zich meer betrokken bij het gezin

Het is voor iedereen een pittige tijd, vooral ook voor (jonge) ouders. Thuiswerken combineren met het ouderschap, zorgen om gezondheid en financiën: het gaat je niet in de koude kleren zitten. Maar de coronatijd levert ook mooie dingen op, blijkt uit onderzoek. Zo krijgen thuiswerkende vaders meer mee van het gezinsleven.

Advertentie

Een jaar geleden zag je leven er totaal anders uit dan nu. Dingen die ooit vanzelfsprekend waren – naar kantoor gaan, de klas inlopen bij je kinderen of met de hele familie naar opa en oma – zijn dat nu niet meer. Bijna alles is anders, en dat is best even wennen voor (jonge) ouders. Ontwikkelingspsycholoog Roseriet Beijers deed onderzoek naar het effect van de coronacrisis op ouders en pasgeboren baby’s. Ze won er de KNAW Early Career Award mee.

Lees ook: 10x tips voor thuiswerken met kinderen

Ouders ervaren meer stress dan voorheen

Hoeveel stress ervaren ouders tijdens de crisis? Dat is de vraag die Beijers met haar onderzoek wilde beantwoorden. Ouders hebben wel degelijk meer stress, blijkt uit de resultaten. 40 procent van de moeders heeft angstklachten die in de klinische range vallen, een hoog percentage vindt de ontwikkelingspsycholoog. Vrouwen zijn vooral bang dat ze corona krijgen of dat hun baby corona krijgt. Mannen maken zich meer zorgen over financiën, werk en de toekomst.

Om te gieren: 14 hilarische, goudeerlijke tweets van ouders over thuiswerken en thuisonderwijs

Vaders zijn meer betrokken door de crisis

Maar de crisis heeft ook een prachtige ontwikkeling in gang gezet. Vaders die thuiswerken hebben het gevoel meer betrokken te zijn bij het gezinsleven. Doordat ze de hele dag omringd zijn door de kinderen en hun partner, krijgen ze meer mee van het gezin. Voorheen waren de meeste vaders een stuk vaker thuis en namen ze lang niet allemaal hun vaderschapsverlof op. Nu is het door de crisis eigenlijk verplicht om thuis te zijn. En dat blijkt veel mannen te bevallen.

Advertentie

Tip! 10x wat ik stom vind aan zwanger zijn tijdens corona

Artikelen van Ouders van Nu ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Bron: NPO Radio 1 – Beeld: Shutterstock

Redactioneel – Offer – Maaltijd in een handomdraai

Maaltijd in een handomdraai

De beste baby foodprocessors
Shop nu