Voor oudersOuderschap

Nederlanders willen paal en perk aan smartphones kinderen: verbod tot brugklas, geen sociale media tot 14

 
Kinderen kijken op smartphone Getty Images
Getty Images
 
Leestijd 2 minuten

Kinderen moeten pas een mobieltje krijgen als ze naar de middelbare school gaan. Dat vinden acht op de tien Nederlanders. Nu krijgen veel kinderen al halverwege de basisschool een smartphone. Ouders erkennen dat ze hun kinderen op te jonge leeftijd een mobieltje geven, omdat ze willen dat die altijd bereikbaar zijn of uit angst dat ze buitengesloten worden.

Lees verder onder de advertentie

Dat blijkt uit onderzoek van DIT, het journalistieke digitale platform van de EO, onder bijna 1600 Nederlanders (met en zonder jonge kinderen) naar het effect van smartphones op kinderen.

Sinds 1 januari dit jaar zijn mobiele telefoons op middelbare scholen al niet toegestaan. Dat geldt na de zomervakantie - de laatste regio (noord) begint maandag weer - ook op basisscholen. Het kabinet heeft daarover afspraken gemaakt met het onderwijsveld. Het is geen wettelijk verbod maar een regeling waar scholen zelf invulling aan mogen geven.

Lees ook: Expert: wacht zo lang mogelijk met een mobiele telefoon

Lees verder onder de advertentie

Onderzoek

Volgens het onderzoek van DIT vindt 70 procent van de Nederlanders dat de overheid meer moet doen om het gebruik van smartphones door kinderen te ontmoedigen. Zo vindt een bijna even grote groep dat het kinderen onder de 14 jaar verboden moet worden een account op sociale media aan te maken. Ruim driekwart vindt dat socialemediabedrijven verplicht moeten worden de leeftijd van gebruikers te verifiëren via een legitimatiebewijs bij het aanmaken van een account.

Van de ouders die aan het onderzoek meededen, hebben de meesten (38 procent) hun kinderen een mobieltje gegeven toen die tussen de 11 en 13 jaar waren. Iets minder ouders (36 procent) deden dat al toen hun kinderen tussen de 8 en 10 jaar waren.

Ruim vier op de tien ouders vinden zelfs dat hun kind 'verslaafd' is aan de smartphone. De gevolgen zijn vooral concentratieverlies en een slaaptekort, maar ook eenzaamheid, mentale problemen en pestgedrag, zo geven ze aan.

Lees verder onder de advertentie

Lees ook: Geen mobieltjes meer op de basisschool: dit vinden jullie

Te jonge leeftijd

Ruim een derde (36 procent) van de ouders geeft toe hun kind op een te jonge leeftijd een mobieltje te hebben gegeven, uit angst dat het anders buitengesloten zou worden. En ruim acht op de tien ouders geven hun kinderen een telefoontje omdat ze willen dat die altijd bereikbaar zijn.

Onderzoeken wijzen uit dat het veelvuldig gebruik van smartphones slecht is voor de fysieke en mentale gezondheid van kinderen. Maar een verbod voor kinderen tot 12 jaar gaat deskundigen te ver.

Lees verder onder de advertentie

De Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie, het Trimbos-instituut en de Schakel- en Adviesraad (SAR) laten in gezamenlijke reactie aan DIT weten dat meer onderzoek nodig is. ,,Geen smartphone tot de brugklas en geen sociale media voor het veertiende jaar kunnen ertoe leiden dat jongeren onvoldoende kennis en vaardigheden opdoen om vanaf hun veertiende jaar voldoende mediawijs te zijn.''