Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
babyboom

Een babyboom na een stroomstoring: feit of fabel?

Zodra er ergens een lange stroomstoring is geweest, vliegen de opmerkingen over een babyboom je al snel om de oren. Zo ook gisteravond, toen de bewoners van Culemborg zich langere tijd zonder stroom moesten vermaken. Maar kunnen we echt over negen maanden daar een babyboom verwachten, of is het gewoon een fabeltje?

Advertentie

Het AD besloot een belronde te doen langs statistiekinstituten, demografische instanties en seksuologiecentra, en kwam er al snel achter dat er weinig onderzoek is gedaan naar eventuele geboortegolven na een lange stroomuitval.

Sceptisch

Een woordvoerder van het Rutgers Instituut is, ondanks het gebrek aan wetenschappelijk onderzoek, alvast sceptisch. ‘Hoeveel mensen wonen er in Culemborg? Hoeveel daarvan zijn er in de vruchtbare leeftijd? Hoeveel besluiten te gaan seksen én gebruiken geen anticonceptie? En hoeveel daarvan raken dan in één keer bevrucht? Dat wordt wel een erg dun trechtertje.’

Ongeplande geboortes

Joop de Beer, demograaf bij het Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut (NIDI), durft met meer zekerheid te antwoorden. Volgens hem is een babyboom na een stroomstoring toch echt een fabeltje. ‘Tegenwoordig gebruiken verreweg de meeste mensen anticonceptie. Als het dus zou gebeuren, zou het vooral gaan om ongeplande geboortes bij mensen die geen anticonceptie gebruiken. Dan zal het misschien bij een enkel geval blijven en dat kan je nooit terugzien in de cijfers.’

Ontstaan van mythe

De mythe van een babyboom zou ontstaan zijn na een langdurige stroomstoring in New York, in 1965. Toen de kranten daar negen maanden later spraken van een babyboom, besloot Dick Udry, hoogleraar aan de Universiteit van Noord-Carolina, er onderzoek naar te doen. Hij ontdekte toen al geen bijzonderheden in de geboortecijfers en concludeerde: ‘Mensen vinden het blijkbaar leuk om zich voor te stellen dat, wanneer mensen gevangen zitten door een of andere beperkende gebeurtenis die hen hun gebruikelijke activiteiten ontneemt, de meesten zich tot copulatie zullen wenden.’ Oftewel: de kans is klein dat er in Culemborg over negen maanden veel verloskundigen moeten worden ingepland.

Advertentie

Auteur: Erandi Godinez – Bron: AD.nl – Beeld: Shutterstock

Redactioneel – Offer – Zwangerschapskalender

Ben jij al klaar voor de komst van je baby?

Van ledikantje tot babyfoon
Shop nu