Speenkoorden moeten voldoen aan strikte veiligheidseisen, zoals vastgelegd in de Warenwet. Er zijn specifieke normen opgesteld in samenwerking met bedrijven, consumentenorganisaties en overheden. Helaas blijkt uit nieuw onderzoek van de NVWA dat dit niet altijd het geval is.
Onderzoek naar veiligheidsrisico's
Begin 2024 testte de NVWA twintig verschillende speenkoorden en ontdekte dat maar liefst dertien van deze koorden niet aan de veiligheidsnormen voldeden. Dit onderzoek volgde op een enquête in 2023 onder ouders, waaruit bleek dat sommige speenkoorden gebreken vertoonden. In enkele gevallen waren kleine onderdelen losgekomen, wat een verstikkingsrisico oplevert.
Lees ook: Fopspeen kopen: wat is de beste speen voor je baby?
Wat lieten de tests zien?
In het laboratorium is er gekeken naar diverse kenmerken van de speenkoorden, zoals lengte, stevigheid en ventilatie. De resultaten waren zorgwekkend:
Te lange koorden: Vijf speenkoorden waren te lang, wat verstikking kan veroorzaken als het koord om de nek van een kind komt. Een speenkoord mag maximaal 22 centimeter lang zijn (zonder clip) en 25 centimeter inclusief clip.
Losse onderdelen: Bij acht speenkoorden kwamen kleine onderdelen los, wat ook een verstikkingsrisico met zich meebrengt.
Ontbrekende ventilatieopeningen: Twee speenkoorden hadden geen ventilatieopening in de clip, een essentieel veiligheidskenmerk.
Ontbrekende contactinformatie: Vijf speenkoorden hadden geen informatie van de producent, wat wettelijk verplicht is.
Gelukkig voldeden zeven van de twintig speenkoorden wel aan de eisen.
Lees ook: Stoppen met de speen: 10 handige tips
Wat gebeurt er met onveilige speenkoorden?
Na de inspecties is dertien keer een 'rapport van bevindingen' opgemaakt; de fabrikant heeft dan een brief van de NVWA gekregen over de overtredingen en het verzoek die op te lossen. Dit gebeurde vooral bij de speenkoorden die te lang waren of waarvan onderdelen loskwamen. Voor het ontbreken van contactinformatie hebben we vijf officiële waarschuwingen gegeven.
De fabrikanten hebben inmiddels onveilige speenkoorden teruggeroepen en de verkoop stopgezet. Pas als ze voldoen aan de veiligheidseisen, mogen ze weer op de markt komen.
Tips voor veilig gebruik en aankoop
Ben je van plan om een speenkoord aan te schaffen? Let dan op de volgende twee punten voor de veiligheid van je baby:
Check de veiligheidsnormen: Informeer bij de maker of verkoper of het speenkoord voldoet aan de Europese veiligheidsnorm NEN-EN 12586.
Regelmatige Controle: Controleer regelmatig of er scheurtjes of breuken zijn in de kralen of clip. Zorg ervoor dat het koord goed vastzit, de knopen stevig zijn en dat er geen stiksels of naden loskomen.