Voor oudersNieuws

Houd je baby suikervrij, dan heeft hij later minder kans op diabetes en hoge bloeddruk

Getty Images
Getty Images
Leestijd 3 minuten
Lees verder onder de advertentie

Het onderzoeksteam van drie economen keek naar wat er gebeurde toen in het Verenigd Koninkrijk na de Tweede Wereldoorlog de sugar restriction werd opgeheven. Dit leidde tot een snelle verdubbeling van de suikerconsumptie van 41 gram per dag (ongeveer tien suikerklontjes) naar 80 gram.

Lees ook: 8x (kinder)producten waarvan je niet wist dat er suiker in zit

60.000 personen gevolgd

Wetenschappers hebben gegevens uit de UK Biobank-database onderzocht en gekeken naar 60.000 mensen die geboren zijn tussen 1951 en 1956. Deze mensen werden regelmatig gevolgd om hun gezondheid in kaart te brengen.

Lees verder onder de advertentie

Hierdoor konden de onderzoekers vergelijkingen tussen mensen die als baby leefden tijdens de periode van suikerrantsoenering en degenen die kort daarna geboren werden.

Beide groepen hebben dezelfde maatschappelijke veranderingen meegemaakt in de afgelopen zeventig jaar, maar een groot verschil was hun suikerinname in de eerste duizend dagen van hun leven.

Lees ook: Maakt suiker je kind hyper?

Lees verder onder de advertentie

Diabetes en hoge bloeddruk

De resultaten van het onderzoek, gepubliceerd in het tijdschrift Science, tonen aan dat volwassenen gemiddeld vier jaar later diabetes type 2 kregen als er in hun vroege kinderjaren minder suiker werd gegeven. Ook hadden ze gemiddeld twee jaar later last van hoge bloeddruk.

Baby's die in een periode van minder suiker werden verwekt, hadden 35 procent minder kans op diabetes type 2 en 20 procent minder kans op een hoge bloeddruk op latere leeftijd.

Dieet van moeder tijdens zwangerschap

Tadeja Gracner, onderzoeker aan de University of Southern California, legt aan de BBC uit dat vroege blootstelling aan suiker invloed kan hebben op hoe het lichaam later omgaat met voedsel en energie.

Lees verder onder de advertentie

'Een suikerhoudend dieet bij moeders is gelinkt aan een hoger risico op overgewicht en stofwisselingsproblemen bij kinderen, mogelijk door de manier waarop het lichaam van de baby in de baarmoeder reageert.'

Lees ook: Wat mag je eten als je zwanger bent?

Voorkeur voor zoet aanwakkeren

Ze voegt daaraan toe dat vroeg suiker eten ook een levenslange voorkeur voor zoet kan aanwakkeren. 'Studies tonen aan dat - hoewel de meeste mensen van zoet houden - aanzienlijke blootstelling aan suiker in de vroege levensfase deze voorkeur kan versterken.'

Lees verder onder de advertentie

Een stukje verjaardagstaart, snoep of koekjes kunnen wat de onderzoeker betreft af en toe heus wel. 'Dat zijn traktaties waar we allemaal van genieten. Maar minder suiker geven aan je kind vanaf het begin is een krachtige stap om kinderen de beste start in het leven te geven.'

Toch geeft ze toe dat suiker vermijden 'allesbehalve makkelijk' is, omdat het 'overal in zit - zelfs in eten voor baby's en peuters.'

Gezondere producten voor toekomstige generatie

Jerusa Brignardello, docent diëtetiek aan de Oxford Brookes University, vertelt aan BBC: 'Deze onderzoeksresultaten moeten ouders en vrouwen die zwanger willen worden of zwanger zijn, aan het denken zetten.

Lees verder onder de advertentie

De voedingsindustrie moet ook kijken naar de producten die speciaal voor deze groepen worden gemaakt. Ze moeten ervoor zorgen dat deze producten beter zijn voor de gezondheid van de toekomstige generatie.'

Bron: Science, BBC