Voor oudersNieuws

Vanaf 4 jaar eten kinderen ongezonder: 'Sommigen vinden alleen koek of chips in hun broodtrommel'

Getty Images
Getty Images
Leestijd 3 minuten
Lees verder onder de advertentie

Liesbeth Velema, expert bij het Voedingscentrum, vertelde in het NOS Radio 1 Journaal dat ouders van kinderen tót 4 jaar heel bewust bezig zijn met hun kinderen gezond laten eten en drinken.

Minder zicht op wat kinderen eten

In deze leeftijdsfase krijgen ouders vaak nog professionele ondersteuning en wordt er op de kinderopvang gezorgd voor gezonde voeding. Maar zodra kinderen naar de basisschool gaan, wordt het voor ouders steeds lastiger om zicht te houden op wat hun kind precies eet.

Pascalle Stijger, woordvoerder van het Voedingscentrum, legt uit dat wanneer kinderen naar de basisschool gaan, hun autonomie toeneemt en de invloed van de sociale omgeving groter wordt. 'Ze krijgen steeds meer een eigen mening en wil. Veel ouders herkennen waarschijnlijk wel de strijd aan tafel als hun kind weigert iets op te eten.

Lees verder onder de advertentie

Of denk aan alle vrolijke verpakkingen van snoep, koek en ander lekkers in de supermarkt, het zwembad, bij de kinderboerderij of in attractieparken. In zo'n omgeving vol verleidingen is niet makkelijk om je als ouder staande te houden als je kind naar snoep vraagt en boos wordt als het antwoord 'nee' is.'

Lees ook: Kinderen en snoep: waar ligt de grens?

Niet altijd gezonde keuzes voor in de broodtrommel

Ook al wordt de broodtrommel voor kinderen op de basisschool doorgaans door de ouders gevuld, zie je dat daar lang niet altijd gezonde keuzes worden gemaakt, stelt Stijger.

Lees verder onder de advertentie

'Het ene kind krijgt wel een gezonde lunch en een drinkfles water mee, terwijl een ander witbrood met chocopasta eet of misschien alleen koek of chips in z'n broodtrommel vindt. Dit kan te maken hebben met de financiële situatie thuis, maar ook met kennis en vaardigheden over gezond eten.

Naast de broodtrommels zijn ook de traktaties die kinderen op school krijgen niet altijd even gezond. Kinderen krijgen per schooljaar al gauw dertig traktaties. Wanneer de traktaties dan groot en calorierijk zijn, tikt dat aan. Gelukkig is hier op veel scholen steeds meer aandacht voor.'

Lees ook: 10x de leukste broodtrommels om mee naar school te nemen

Lees verder onder de advertentie

Gedrag van ouders kopiëren

Wat kun je als ouder doen om je kind gezond te laten eten? Volgens Stijger kunnen ouders het eetgedrag van hun kinderen het beste beïnvloeden door hun eigen eetgedrag.

'Ouders zijn het voorbeeld voor hun kinderen: ze kopiëren het gedrag van hun ouders. Dus als ouders gezond eten, zullen kinderen dat ook eerder doen. Belangrijk dus dat ouders zich bewust zijn van hun voorbeeldrol.'

Eetopvoeding van een kind

Daarnaast hebben ouders ook invloed op de manier waarop er wordt gegeten. Stijger: 'Gebeurt dat met aandacht, of bijvoorbeeld met de televisie aan of terwijl je als ouder zelf op je telefoon zit?

Lees verder onder de advertentie

Verder hebben ouders invloed op de producten in huis worden gehaald. Ze kunnen zorgen voor een gezonde thuisomgeving, met vooral gezonde producten en bijvoorbeeld groente en fruit in het zicht. Als er vooral gezond eten en drinken in huis is, wordt het makkelijker om gezond te eten.'

Lees ook: Gezonde tussendoortjes voor je (school)kind

Regels maken

Hierdoor worden kinderen volgens Stijger ook niet continu verleid om ongezond te eten en leren ze dat gezond eten normaal is. 'Door regels kunnen ouders ook invloed hebben. Wanneer mag er bijvoorbeeld gesnoept worden?

Lees verder onder de advertentie

Ook het betrekken van je kind bij het koken of boodschappen doen kan bijdragen aan gezond eten. Extra voordeel: kinderen die hebben meegeholpen met koken, zullen het vaak ook sneller proeven.'

Bron: CBS

Lees verder onder de advertentie