
7 opvoedtips uit andere culturen
Van Kenia tot Denemarken. Overal ter wereld hebben ze eigen opvoedmethodes. Op deze manier worden kinderen in andere landen grootgebracht.
We laten ons maar al te graag door andere culturen inspireren als het gaat om eten, reizen, interieur en kleding. Maar wat kunnen we van deze landen leren als het gaat over opvoeding?
Lees ook: Opvoeden: hoeveel invloed hebben jouw ouders op je kinderen?
-
Frankrijk
Boven de kinderwagen hangen en de baby’s aandacht trekken met de hoogstaande tekst ‘Koediekoediekoedie’, daar doen ze niet aan in Frankrijk. Franse ouders praten tegen hun kind alsof ie volwassen is. Het idee erachter is natuurlijk dat dit goed is voor de spraakontwikkeling van het kind.
-
Argentinië
In Argentinië is er geen kinderbedtijd. En omdat ouders niet vroeg naar huis moeten om de kinderen op bed te leggen, kan een gezellig etentje rustig tot in de late uurtjes doorgaan. Dus terwijl de ouders nog een lekkere Argentijnse wijn optrekken, ontwikkelen de kinderen hun sociale vaardigheden.
Vind je het moeilijk om het goede voorbeeld te geven aan je kind? Zo pak je dat aan
-
Nieuw-Zeeland
In de Maori cultuur is het normaal dat ouderlijke zorg niet alleen de verantwoordelijkheid is van de ouders. Van broers en zussen wordt ook verwacht dat ze, zelfs als ze zelf nog jong zijn, voor hun kleine broertjes en zusjes zorgen. Het idee hierachter is dat kinderen zo opgroeien met het leren van opvoedvaardigheden en een sterke familieband ontwikkelen.
-
Japan
Je baby in een andere kamer laten slapen is echt not done in Japan. Ouders delen vaak hun bed met hun kind, wat volgens hen familiebanden versterkt en een gevoel van stabiliteit stimuleert.
Lees ook: 5x oervervelende opvoedstruggles en hoe je ze omdenkt
-
Denemarken
Schrik niet als je in Denemarken een ‘achtergelaten’ kinderwagen mét kind ziet staan. De Denen zijn grote voorstanders van frisse lucht en laten hun baby met een gerust hart voor de deur van een winkel, kroeg of in hun eigen tuin staan, als ze zelf naar binnen gaan.
-
Kenia
In Kenia vermijden moeders opzettelijk oogcontact met hun huilende baby. Volgens de Keniaanse cultuur straalt de aanblik van een moeder kracht uit en moedigt het daarmee kinderen aan om hulpbehoevend en behoeftig te zijn.
Leestip: Rol van opa en oma in de opvoeding
-
Duitsland
Het is met name in Berlijn heel gebruikelijk dat kleuters jaarlijks op kitafahrten gaan. Oftewel een paar dagen kamperen in de natuur, uiteraard onder begeleiding van volwassen, maar zonder ouders. De Duitsers zijn van mening dat dit goed is voor het zelfvertrouwen van het kind en de omgang met anderen stimuleert.
Beeld: GettyImages