
Dit is waarom je je baby ál jouw emoties moet laten zien
Verberg je je boosheid of blijheid weleens voor je baby? Nergens voor nodig. Baby's van ouders die hun emoties vaak uiten, leren namelijk verschillende emoties beter herkennen. Dat blijkt uit Nijmeegs onderzoek.
Ouders die hun emoties laten zien, zoals blijdschap maar ook boosheid, maken het hun baby waarschijnlijk makkelijker om deze gevoelens te leren herkennen. Dat blijkt uit onderzoek van psycholoog Lisanne Schröer aan het Baby & Child Research Center in Nijmegen. Zij adviseert ouders dan ook om hun emoties, op een beheerste manier, te laten zien aan hun kind en deze niet in te houden.
Lees ook: 13 dingen die je ongeboren baby kan voelen en horen (en 4 waarvan hij niets merkt)
Blij rondhuppelen
Emoties kun je niet alleen laten zien met je gezicht, het kan ook met bewegingen. Je slaat bijvoorbeeld iets te hard op de tafel als je boos bent, of je huppelt rond als je blij bent. In het eerste levensjaar leren kinderen emoties herkennen. Schröer en haar collega’s wilden weten hoe dit in zijn werk gaat.
Ze lieten baby’s van twaalf en dertien maanden kijken naar bewegingen met emoties, zoals een persoon die heel blij speelgoed verplaatste of juist heel boos. Ook vroeg ze ouders om een vragenlijst in te vullen over hoe vaak ze hun gevoelens uitten en op welke manier ze dat deden. Bijvoorbeeld of ze hardop lachen als reactie op grapjes.
Lees ook: Wanneer gaat een baby lachen?
Onderscheid maken tussen verschillende emoties
‘Uit eerder onderzoek was al bekend dat baby’s van twaalf maanden hun lachspieren gebruiken als ze blije bewegingen zien, zoals iemand die huppelt’, vertelt Schröer. ‘Als ze boze bewegingen zien, zoals iemand die met zijn hand op de tafel slaat, spannen ze juist hun fronsspieren aan. Dat wijst erop dat baby’s onderscheid maken tussen de verschillende emoties. Uit Schröers onderzoek blijkt dat als de ouder vaker gevoelens uit, zijn of haar baby’s beter onderscheid kon maken tussen boze en blije reacties.
Hoe ouders emoties uiten
Het blijkt dus dat het uiten van emoties van de ouder, zoals verdriet, blijheid of angst, voorspelt hoe goed kinderen onderscheid kunnen maken tussen boze en blije acties. Oftewel: hoe ouders emoties uiten, heeft mogelijk invloed op hoe hun kinderen emoties waarnemen.
Opgroeien in een sociale wereld
Het is dus goed om emoties te uiten als ouder, zegt de psycholoog. ‘We vermoeden dat als baby’s veel verschillende emoties te zien krijgen, ze beter de kans krijgen om deze te leren herkennen. Dat is nuttig, want we groeien natuurlijk op in een sociale wereld. Het is belangrijk om de emoties van een ander te herkennen. Zo is het handig om te weten of iemand boos wordt om wat je net hebt gezegd, of juist heel blij is.’
Zie ook: Waarom zijn sociale vaardigheden bij kinderen zo belangrijk?
Niet verbergen
Natuurlijk moet je niet overdrijven in het uiten van je emoties, benadrukt ze. ‘Maar als je boos bent of iets niet wilt, kun je best zeggen; ‘dat vind ik niet leuk’. En als je een beetje bang of onzeker bent, mag je best wat meer terughoudende bewegingen maken of jezelf kleiner maken. Dat hoef je niet te verbergen. Daar leert je baby alleen maar van.’
Bron: Baby & Child Research Center – Beeld: GettyImages