Voor oudersNieuws

Dat ruikt lekker: je baby herkent de geur van voedsel dat je als zwangere veel eet (en wordt er zelfs blij van)

 
Je baby herkent de geur van voedsel dat je tijdens de zwangerschap veel eet (en kan er zelfs blij van worden_ Getty Images
Getty Images
 
Geschreven door:
Leestijd 3 minuten

Een kleine glimlach of juist een sip gezicht: pasgeboren baby's kunnen al met drie weken positief (of negatief) reageren op de geur van voedsel dat moeders tijdens de zwangerschap eten.

Lees verder onder de advertentie

Dat concluderen Engelse onderzoekers onder meer verbonden aan de Universiteit van Durham. De onderzoeksresultaten zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Appetite.

Voor het onderzoek bestudeerden de wetenschappers de gezichtsuitdrukkingen van 3 weken oude baby's van wie de moeder tijdens de zwangerschap regelmatig boerenkool- of wortelpoedercapsules hadden in genomen. Deze baby's, 16 jongens en 16 meisjes, werden blootgesteld aan de geur van de twee groenten.

Lees ook: Waarom vinden veel kinderen spruitjes vies?

Bij de kinderen werden vochtige wattenstaafjes gedoopt in water of wortel- en boerenkoolpoeder onder de neus gehouden. De baby's proefden de staafjes niet.

Lees verder onder de advertentie

Positief

Wat bleek: de pasgeborenen van moeders die in de laatste drie weken van de zwangerschap wortelcapsules namen, reageerden qua gezichtsuitdrukking positief op de geur van wortel. Volgens de onderzoekers verscheen er vaker een kleine glimlach op het gezicht van de kleintjes, dan een sippe blik.

Dit effect was ook zichtbaar bij de baby's die tijdens het onderzoek de geur van boerenkool roken en dat dus blijkbaar herkenden uit de baarmoeder.

Positief

'Dit betekent dus dat we baby's positiever kunnen laten reageren op groenten door hen er tijdens de zwangerschap veel aan bloot te stellen', zegt hoofdonderzoeker Nadja Reissland. 'Dat helpt weer om al op jonge leeftijd gezonde eetgewoonten te ontwikkelen.'

Lees verder onder de advertentie

Lees ook: Kruiden eten tijdens je zwangerschap

Vervolgonderzoek

De studie van Reissland en haar collega's is een vervolg op een eerder onderzoek uit 2022 waarbij ze 4D-echo's maakten bij proefpersonen die tussen de 32 en 36 weken zwanger waren. De gezichtsuitdrukkingen van de foetussen werden bestudeerd nadat de zwangeren een dosis van 400 mg wortel- of boerenkoolcapsules hadden ingenomen.

Daaruit bleek al dat foetussen een positievere positievere gezichtsuitdrukking hadden als ze via de baarmoeder werden blootgesteld aan wortel. Wel was het toen zo dat een minder positieve uitdrukking iets vaker voorkwam bij foetussen van wie de moeders boerenkoolcapsules namen.

Verder en uitgebreider onderzoek met meer baby's en verschillende smaken en geuren is volgens de wetenschappers nodig om de langetermijneffecten op het eetgedrag van kinderen volledig te begrijpen.

Lees ook: Waarom het goed is om veel chocola te eten tijdens je zwangerschap

Lees verder onder de advertentie

Smaakvoorkeuren

Naar smaak-en voedselvoorkeuren van kinderen is al vaak onderzoek gedaan. Zo bleek uit onderzoek van de Universiteit van Tenessee al eens dat smaakvoorkeuren grotendeels vanaf het derde levensjaar zijn vastgelegd.

Zo volgden de onderzoekers kinderen in de leeftijd van vier tot acht jaar. Ze ontdekten dat de smaakvoorkeuren die kinderen op achtjarige leeftijd hadden, nauwelijks verschilden van de voorkeuren die zij hadden toen ze peuter waren.

Oefenen

Hoe vaker je iets eet, hoe meer je het gaat waarderen, concludeerden Franse onderzoekers van de Universiteit van Bourgogne op basis van hun onderzoek. Zij lieten moeders hun baby meerdere gepureerde groenten eten die ze in eerste instantie niet lusten. In het begin aten de baby's slecht 39 gram. Van de groenten die ze wel lusten, aten ze gemiddeld 164. Op dag acht was dit verschil uiteindelijk nihil.

Bron: Appetite, Durham University

Lees verder onder de advertentie