Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
Zwanger werken

Zwangerschapsdiscriminatie nog steeds onverminderd groot probleem

Zwangerschapsdiscriminatie op de werkvloer komt veel voor. Van de werkende of werkzoekende vrouwen krijgt 44% te maken met (vermoedelijk) een vorm van discriminatie wegens zwangerschap of moederschap

Advertentie

Lees meer: Werkgevers vaak niet bewust van plichten naar zwangere werknemers: ‘Te veel vrouwen nog benadeeld’

50.000 vrouwen

Jaarlijks krijgen in Nederland zo’n 50.000 vrouwen te maken met een bepaalde vorm van zwangerschapsdiscriminatie, blijkt uit een onderzoek uit 2020 van het College voor de Rechten van de Mens. Dat onderzoekt schendingen van mensenrechten in Nederland en oordeelt in discriminatiezaken. Zwangerschapsdiscriminatie is het ongelijk behandelen van zwangere vrouwen. Dat gaat niet alleen om het niet verlengen of ontbinding van (tijdelijke) contracten of zelfs ontslag.

Lees ook: Zwangerschapsdiscriminatie: ‘Ik kon de helft van mijn salaris inleveren óf vertrekken’

Zwangerschapsdiscriminatie

Van zwangerschapsdiscriminatie is sprake wanneer een zwangere vrouw geen contractverlenging van haar werkgever krijgt of voor een bezoek aan een verloskundige vakantiedagen moet opnemen.

Een werkgever mag een arbeidsverhouding niet beëindigen vanwege een zwangerschap. Ook bij het aflopen van een tijdelijk contract mag zwangerschap niet de reden of één van de redenen zijn om het contract niet te verlengen.

Advertentie

Meer lezen? Zwangerschapsverlof: wat zijn je rechten?

Discriminatie melden

Zwangere vrouwen doen vaak geen melding wanneer zij te maken hebben met discriminatie. Situaties worden niet altijd herkent als discriminerend. Wanneer zwangere vrouwen beter op de hoogte zijn van hun rechten zullen zij het eerder herkennen wanneer hun rechten worden geschonden. Het bespreekbaar maken hiervan is het begin van de oplossing.

Ook interessant: Zwanger en belastingen

Bron: College voor de Rechten van de Mens, RijksoverheidBeeld: GettyImages

Advertentie
Redactioneel – Offer – Ovulatietest

Ovulatietest

Jouw 2 meest vruchtbare dagen
Vind je hier