Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
baby's vliegtuig
door

Welke nationaliteit krijgen baby’s die in een vliegtuig worden geboren?

Bevallen in een vliegtuig: je moet er waarschijnlijk niet aan denken, maar toch worden er zo nu en dan ‘vliegtuigbaby’s’ geboren. De crew van JetBlue wist onlangs nog een bevalling in goede banen te leiden. Ergens tussen Puerto Rico naar Florida.

Advertentie

De grote vraag blijft natuurlijk welke nationaliteit een baby in zo’n geval krijgt: want krijgt hij de nationaliteit van het land waar hij op moment overvliegt of de nationaliteit van zijn ouders?

Regels

Over het algemeen komt een bevalling op 10 kilometer hoogte niet vaak voor. Dit heeft vooral te maken met het feit dat de meeste maatschappijen geen zwangere vrouwen toelaten na 32 of 36 weken. Zo heeft vliegmaatschappij Ryanair bijvoorbeeld de regel dat zwangere passagiers na 28 weken toestemming van hun dokter moeten krijgen.

Tip: dit zijn de regels per vliegtuigmaatschappij rondom een zwangerschapsverklaring.

Welke systeem?

Maar sommige baby’s worden nu eenmaal te vroeg geboren, en zo kan het dus voorkomen dat sommige vrouwen in het vliegtuig bevallen. De nationaliteit van de baby hangt in zo’n geval af van twee systemen, namelijk het ‘ius sanguinis’ – waarbij de baby de nationaliteit van de ouders krijgt – of het ‘ius soli’ – waarbij de nationaliteit van de baby afhangt van de plaats van geboorte. Elk land mag zijn eigen systeem kiezen. Zo heeft België bijvoorbeeld het ius sanguinis-principe en de Verenigde Staten het soli-principe.

Advertentie

In de praktijk

Wanneer de ouders van een ‘vliegtuigbaby’ dus Belgen zijn, dan heeft de baby recht op het Belgisch staatsburgerschap, ongeacht de locatie van het vliegtuig. Maar de baby kan wel aanspraak maken op een tweede nationaliteit als het vliegtuig zich op het moment van de geboorte bevindt in het luchtruim van een land met ‘ius soli’, zoals de Verenigde Staten. Wanneer je ouders ook uit een ius soli-land komen, dan is het land waarboven het vliegtuig zich op dat moment bevindt doorslaggevend voor de nationaliteit van het kind.

Staatsloos

Maar wat nu als het vliegtuig op het moment van de bevalling vliegt boven internationale wateren? Als de ouders dan uit een land komen met ius sanguinis is er geen probleem. Maar als beide ouders uit een land komen met ius soli, dan is het kind eigenlijk staatsloos, omdat het zich op dat moment nergens bevindt. In zo’n geval wordt er een beroep gedaan op het Verdrag tot Beperking van Staatloosheid uit 1961. Dat verdrag bepaalt dat het land waaruit het vliegtuig afkomstig is, allesbepalend is. Dit wil zeggen: het land waarin het vliegtuig geregistreerd staat. Als dat land deel uitmaakt van het verdrag, dan krijgt de baby de nationaliteit van dat land.

Dichtstbijzijnde luchtruim

Als de land waarin het vliegtuig geen deel uitmaakt van het verdrag, iets wat niet vaak voorkomt, dan volgt er een periode van juridisch gekibbel. In zo’n geval wordt er vaak gekeken naar het dichtstbijzijnde luchtruim. Vlieg je bijvoorbeeld op dat moment dichtbij de VS, of vliegt het toestel daarnaartoe, dan kan dat land toestaan dat je baby daar de nationaliteit krijgt. Landen met het ius-soli systeem bekijken dit per geval, en kunnen het burgerschap nog altijd weigeren als ze bijvoorbeeld vermoeden dat er opzet in het spel is.

Bron: Telegraph.co.uk – Beeld: Shutterstock

Advertentie
Ouders van Nu product – Van baby tot peuter

Alles over de ontwikkeling in de eerste 18 maanden

€27,50
Bestel nu