Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
tropenjaren
door

7 tekenen dat je relatie bestand is tegen de tropenjaren met kinderen

Een kind krijgen en grootbrengen. Hoe geweldig ook, het is een flinke aanslag op je relatie. Tijd voor elkaar zit er amper nog in en kibbelen over nachtvoedingen en opvoeden is meer regel dan uitzondering. Gaat je relatie het overleven? 7 tekenen dat het jullie ongetwijfeld gaat lukken.

Advertentie
 1. Jullie communiceren op een goede manier

  In iedere relatie komt ruzie voor. Het zou zelfs een slecht teken zijn als jullie nooit ruzie hebben. Maar communiceren jullie over het algemeen op een gezonde manier, dan is dat een goed teken. Dat betekent uitspreken wat je verwachtingen zijn, je fouten durven toegeven en soms sorry zeggen. Zo zorg je ervoor dat eventuele ruzies die zich voordoen, worden opgelost en niet leiden tot eindeloze battles of passieve agressie. Dit is heus niet altijd makkelijk, en het vereist oefening en geduld, maar lukt het jullie om goed te (blijven) communiceren, dan staat jullie een mooie toekomst te wachten.

 2. Jullie nemen genoeg tijd voor jezelf

  Het is makkelijk om het gezinsleven je helemaal te laten opslokken, maar verstandig en gezond is het niet. Het heeft op lange termijn niet alleen een negatief effect op jou, maar ook op je relatie. Wees dus af en toe egoïstisch en ga in het weekend overdag met een vriendin winkelen, lunchen of pak een film. En – heel belangrijk – gun je partner ook regelmatig tijd voor zichzelf.

 3. Jullie zijn intiem met elkaar

  Newsflash: als je een kind krijgt verandert je seksleven enorm. Vaak niet op de meest positieve manier. Jullie kunnen tenslotte niet meer altijd en overal seks hebben. Bovendien grote kans dat jullie – in ieder geval de eerste maanden – vooral Heel. Erg. Moe. Zijn. Seks is dan wellicht het eerste wat geschrapt wordt als je eind van de dag in bed ligt. No worries, dat komt wel weer. Maar blijf wel fysiek met elkaar! Geven jullie elkaar nog regelmatig een kus, lopen jullie nog regelmatig hand in hand en leggen jullie nog regelmatig een arm om de ander heen? Dan komt ook dat gedeelte van jullie relatie wel weer goed.

  Lees ook: Relatie na de geboorte van je kind

 4. Jullie sluiten compromissen als het gaat om de opvoeding

  Dat jullie niet altijd op één lijn zitten qua opvoeden is niet zo gek. Jullie zijn tenslotte twee individuen. Veel belangrijk is: zijn jullie bereid om naar elkaars argumenten te luisteren en compromissen te sluiten? Kost dit jullie nauwelijks moeite, dan zit het wel snor. Hebben jullie hier moeite mee, dan is het slim om eens advies in te winnen van een opvoedcoach of pedagoog.

  Advertentie
 5. Jullie verdelen de taken eerlijk

  Zodra je niet meer alleen een stel bent maar ook ouders, zal er een nieuwe balans in de verdeling van de (huishoudelijke) taken gemaakt moet worden. Want met een kind komt er enorm veel werk bij. Veel echtelijke ruzies gaan dan ook over de taakverdeling in huis. Hebben jullie hier nauwelijks last van of zorgen jullie regelmatig dat de taakverdeling waar nodig wordt bijgesteld? Good for you! Heb je daarentegen het gevoel dat jij veel meer doet dan je partner en zorgt dit voor irritaties en gekibbel? Ga met elkaar rond de tafel zitten om te kijken welke taken er opnieuw verdeeld moeten worden en wie wat kan doen.

 6. Jullie zorgen voor genoeg quality time

  Quality time een schaars goed zodra je een kind hebt en spontane dates met z’n tweeën verleden tijd zijn. Toch is het belangrijk dat jullie regelmatig samen een date night hebben. Want je zou het soms misschien bijna vergeten, maar jullie zijn niet alleen ouders, jullie zijn ook nog steeds geliefden. Maken jullie regelmatig tijd om iets samen te doen: van een avondje Netflixen tot een romantische date? Goed bezig! Schiet quality time er vooral bij in? Investeer dan in je relatie. Zorg dat je er regelmatig aan wordt herinnerd waarom je die ander ook alweer zo leuk vindt. Het hoeft niet eens veel geld te kosten, je kunt tenslotte ook als de kinderen op bed liggen lekker koken en samen uitgebreid tafelen in plaats van gezapig naast elkaar op de bank te liggen scrollen.

  Onderzoek: Van een goede relatie wordt je dikker

 7. Jullie maken langetermijnplannen

  Samen een baby op de wereld zetten is in principe al de grootste lange-termijn-commitment die je met elkaar aan kunt gaan. Je zult tenslotte voor de rest van het leven van je kind – en als het goed is dus ook de rest van je eigen leven – met elkaar te maken blijven hebben. Ook in geval van een scheiding. Niet iedereen realiseert zich dat op het moment dat ze samen voor een kind gaan. Samen toekomstplannen maken is dan ook een teken dat jullie allebei oprecht van plan zijn om de rest van jullie leven bij elkaar te blijven. Ontwijkt je partner gesprekken over jullie gezamenlijke toekomst? Hoog tijd voor een goed gesprek.

  Advertentie

  Bron: BabyGaga – beeld: Shutterstock

Redactioneel – Offer – Kraamtijd en ontzwangeren

Zorg dat je goed voorbereid bent

Kraampakket
Shop nu