Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
kinderen huisdier
door

Onderzoek: 'In gezinnen met een huisdier wordt minder geruzied'

Kinderen brengen over het algemeen liever tijd door met hun huisdier dan met hun broer of zus. Ze zouden meer genoegen halen uit een relatie met hun hond of kat dan uit een band met andere kinderen uit het gezin, stellen onderzoekers.

Advertentie

Welzijn

Het is volgens wetenschappers van de Universiteit van Cambridge niet zo gek dat veel families kiezen voor een huisdier. Het verzorgen van een huisdier kan een positief effect hebben op de sociale behendigheid en het welzijn van kinderen. Oftewel: kinderen voelen zich prettiger met een gezelschapsdier in hun omgeving.

 

 

Band met huisdieren

‘Iedereen die in zijn jeugd een huisdier had, weet dat je veel kan terugkrijgen van een dier’, zegt onderzoeker Matt Cassels. ‘Het is net als bij een relatie tussen mensen.’ De onderzoekers wilden in opdracht van het WALTHAM Center voor diervoeding weten hoe sterk de band is tussen mensen en dieren én mensen en gezinsleden.

Minder ruzie

Hiervoor onderzochten de wetenschappers 12-jarigen uit 77 gezinnen met een of meerdere huisdieren en meerdere kinderen. Wat opviel was dat vooral in huishoudens met een hond minder geruzied werd. Ook bleken meisjes een sterkere band met hun huisdier te hebben dan jongens. Cassel: ‘Dieren begrijpen je niet helemaal maar ze hebben ook geen oordeel over je gedrag. Ze geven je een veilig gevoel. Met je broers en zussen kan je veel makkelijker ruzie maken, wat er voor zorgt dat kinderen zich slechter voelen en minder met hen delen.’

Bron: Sciencedirect.com – Beeld: Shutterstock. 

Ouders van Nu product – Babydagboek

Baby dagboek - voor alle bijzondere momenten en mijlpalen

€15
Bestel nu