Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Onderzoek: vrouwen die na hun 33e moeder worden leven langer

Iedereen weet dat het vanaf je 35e steeds lastiger wordt om zwanger te raken. Ook is de kans op complicaties of een miskraam groter als je wat ouder bent. Maar op latere leeftijd moeder worden blijkt ook voordelen te kunnen hebben.

Advertentie

Vrouwen die na hun 33ste hun eerste baby krijgen, hebben een twee keer zo grote kans om in de top 5 procent van de langst levende mensen te komen, dan vrouwen die voor hun dertigste moeder werden. Ook geven ‘oudere’ moeders belangrijke genen door, die de levens van hun (klein)kinderen kunnen verlengen.

Onderzoek

Dit blijkt uit een onderzoek van Long Life Family Study (LLFS). Bij een groep van 462 vrouwen werd gekeken wanneer ze hun eerste kind kregen en vervolgens naar de datum van overlijden. En wat blijkt? Vrouwen die na hun 33ste moeder werden hadden een twee keer zo grote kans om de leeftijd van 95 jaar te bereiken, dan vrouwen die voor hun 29ste een eerste kind kregen. Vrouwen die pas na hun veertigste verjaardag moeder werden, hadden zelfs een vier keer zo grote kans om honderd te worden dan jongere moeders.

De voor- en nadelen zijn van zwanger worden op latere leeftijd.

Minder aftakeling

Het geheim zit hem in de lengte van telomeren. Een telomeer zit aan het einde van elk van de 46 chromosomen van ons DNA en beschermt deze. Het wordt ook wel vergeleken met het plastic uiteinde van je schoenveters. De lengte van deze telomeren nemen af naarmate je ouder wordt en bekend is dat mensen met lange telomeren gemiddeld ouder worden.

Advertentie

Simpeler gezegd: ‘Het voorplantingssysteem van de oudere moeders veroudert waarschijnlijk minder snel, omdat zij op latere leeftijd nog zwanger worden,’ legt een van de onderzoekers uit. ‘Mogelijk takelen ook andere delen van het lichaam minder snel af.’

4 wetenschappelijk bewezen voordelen van het moederschap

Goede genen

Betekent dit dat je dus beter kunt wachten met het krijgen kinderen tot je dertigplusser bent? Nee, zeggen de onderzoekers. Hoe oud een persoon wordt, is voor een deel genetisch bepaald. ‘Een vrouw met deze ‘goede’ genen is langer vruchtbaar en produceert gemiddeld meer kinderen. Veel meer mensen zullen dus op een gegeven moment de goede genen bezitten.’

Meer lezen:

Bron: Scientias, Beeld: Shutterstock

Redactioneel – Offer – Kraamtijd en ontzwangeren

Zorg dat je goed voorbereid bent

Kraampakket
Shop nu