Nathalie (31) is getrouwd met Wesley (36). Nathalie werkt in de kinderopvang bij een babygroep en Wesley is voorman bij de gemeente. Samen hebben ze drie zoons: Jens (9), die speciaal onderwijs volgt, Stijn (6), die ADHD heeft, en Wout (3).
Nathalie: 'Onze kinderen zijn vaak tussen 05.30 en 06.00 uur al wakker. Dat is ongeveer dezelfde tijd dat Wesley opstaat. Zijn wekker gaat om 06.00 uur, maar meestal is hij dan al uit bed. Hij zorgt ervoor dat de kinderen een ontbijt krijgen en dan zitten ze vaak al voor de tv.
Mijn wekker gaat een uurtje later. Ik sta niet zo vroeg op en als ik dan beneden kom, heeft Wesley vaak de broodtrommels al klaarstaan. Rond 08.00 uur wordt onze oudste, Jens, met een busje opgehaald om naar school te gaan. Vervolgens breng ik Stijn naar school en Wout naar het kinderdagverblijf, en daarna ga ik zelf aan het werk.
Lees ook: 10x de leukste broodtrommels om mee naar school te nemen
Veel stoeien en competitiedrang
We hebben echt onze handen vol aan die drie jongens. Ze vertonen typisch jongensgedrag: veel stoeien, competitiedrang, dat soort dingen. Daarnaast heeft Jens een ontwikkelingsachterstand, hij zit qua niveau meer op één lijn met onze middelste, Stijn. En Stijn heeft ADHD, wat weer andere uitdagingen met zich meebrengt. Het is hier daardoor vaak lekker druk in huis.
Het lastige is dat ze alle drie snel overprikkeld en boos zijn. Ze kunnen dan fysiek naar elkaar worden, en dat maakt het soms best lastig. We zoeken nog naar de beste manier om hiermee om te gaan. Vooral voor Jens wordt het nu steeds moeilijker.
Traject met medicatie
Hij is natuurlijk ouder en wordt ook sterker, dus het is niet meer zo makkelijk om hem uit een situatie te halen of even op de trap te zetten zoals we vroeger deden. Dat gaat gewoon niet meer. Daarom krijgen we binnenkort ondersteuning om hier beter mee om te gaan. Het is een proces waar we met z'n allen nog in zitten, maar hopelijk vinden we hierin meer rust.
Onze middelste is net gediagnosticeerd met ADHD. We zitten met hem midden in het traject van medicatie. Het is allemaal nog vrij nieuw, dus het is echt even zoeken wat werkt voor hem. We hopen dat de medicatie straks wat rust en focus brengt. Voor nu is het vooral veel proberen, afstemmen en kijken hoe hij erop reageert. Het is een proces, maar we hebben er vertrouwen in.
Lees ook: Orthopedagoog Mariëlle Beckers geeft tips voor een goede ochtendroutine voor een kind met ADHD
Voetbal en krav maga
Sporten speelt ook een rol in ons leven. Zelf probeer ik drie keer per week te sporten, en mijn man doet dat twee keer per week. Hij voetbalt, traint één keer in de week en speelt in het weekend een wedstrijd. Onze oudste zoon doet eens per week krav maga, een zelfverdedigingssport. Dat was wel even zoeken hoor, wat past bij hem.
Hij houdt niet van sporten. We moesten zorgvuldig kijken naar wat voor hem goed voelt, maar ook wat binnen ons schema past met werk en de dagen dat hij wat rust nodig heeft. Hij komt bijvoorbeeld pas om 16.00 uur uit school, dat maakt plannen soms ingewikkeld.
Inmiddels hebben we iets gevonden dat werkt, en nu gaat hij elke dinsdagavond naar krav maga. Onze middelste zit op zwemles, die hebben we bewust vroeg op zaterdagochtend ingepland, om 08.00 uur. Dan hebben we dat maar gehad. Met de jongste ga ik peuterzwemmen op een van mijn vrije ochtenden. Het is veel plannen, maar het lukt ons om alles te laten passen.
Avondritueel met afstreepkaarten
In de avonduren hebben we ook een vaste routine. Na het eten gaan we meteen door naar boven. Als we vroeg eten, hebben de kinderen nog tijd om in bad te gaan. Maar als het later is, gaan ze direct naar bed. We hebben voor elk kind een eigen afstreepkaart voor het avondritueel, dat werkt heel goed.
Op pictogrammen kunnen ze zien welke taak ze moeten doen. Voor de jongste is dat bijvoorbeeld: eerst naar het toilet, luier aan, pyjama aan, tandenpoetsen en dan nog even lezen. Voor iedereen is dat ritueel net iets anders.
Onze middelste, Stijn, begint bijvoorbeeld met zijn pyjama aantrekken en vuile kleren in de wasmand stoppen, en dan poetst hij zijn tanden. Zo staan ze niet allemaal tegelijk in de badkamer. De jongste leg ik als eerste in bed, terwijl Wesley de middelste helpt. Onze oudste, Jens, doet zijn ritueel zelfstandig met zijn eigen afstreepkaart. Hij wacht daarna nog even boven op zijn kamer en kijkt een filmpje totdat we bij hem komen om voor te lezen.
Lees ook: Dit zijn de leukste voorleesboeken voor een baby, peuter en kleuter
Rust en duidelijkheid
Meestal liggen ze tussen 19.00 en 20.00 uur op bed. Het avondritueel helpt hen om te begrijpen wat er van ze verwacht wordt en dat zorgt voor rust en duidelijkheid, vooral omdat ze allemaal 's ochtends weer vroeg uit bed moeten. We werken nu een paar weken met de afstreepkaarten. Het geeft veel meer structuur en duidelijkheid, vooral voor de oudste twee.
Wout, de jongste, vindt het allemaal nog leuk en volgt het gewoon, maar Jens en Stijn hebben die duidelijke stappen echt nodig. Ze overzien zo'n ritueel nog niet zelf, ze moeten het echt stap voor stap doen. Die kaarten helpen daar heel goed bij.
Eentje uit logeren
Wat momenten van ontspanning voor ons zijn? Voor mijn man is dat voetbal. Daar mag ik niet aankomen, dat is zijn uitlaatklep. Voor mij ligt dat anders. Ik sport wel, maar meer omdat het moet, niet per se omdat ik er plezier in heb. Wat ik echt nodig heb, zijn mijn avonden. Als de kinderen op bed liggen, heb ik even tijd om bij te tanken. Dat vind ik heel fijn.
In de weekenden doen we veel samen als gezin. Ik ben geen huismus en ga er graag op uit. Met de jongens maken we vaak uitstapjes, dat vind ik echt leuk. Eens in de zoveel tijd proberen we de kinderen bij opa en oma onder te brengen, zodat we samen uit eten kunnen of even een nachtje weg.
Dat helpt om ook wat tijd voor elkaar te hebben, althans dat is vaak het plan. Soms is het al genoeg als er maar eentje uit logeren is. Dat scheelt enorm in de dynamiek thuis en voelt al snel als een verademing. Dan lijkt het even alsof we wat meer tijd voor elkaar hebben.'