Even voorstellen: Wendy (37) werkt als management-ondersteuner bij de overheid. Samen met haar partner (39) en hun vier kinderen Mika (6) en de drieling Liv, Evi en Zoé (3) woont ze in Zuid-Holland.
Wendy: 'Toen we besloten voor een tweede te gaan, hebben we een lang zwangerschapstraject doorlopen. Tijdens iedere echo ben je al blij als je één hart hoort kloppen, dus drie kloppende hartjes hadden we niet verwacht.
Mijn man vreesde al voor een meerling, hij is een praktische denker. We hadden net een nieuw huis gekocht waarvan we de indeling moesten aanpassen en een auto met te weinig zitplaatsen, dus ik deelde zijn zorgen. We moesten ons beeld van de toekomst loslaten.
Lees ook: Wat zijn de kansen op een tweeling of drieling
Te vroeg
De drieling werd tien weken te vroeg geboren en bleef al die tijd in het ziekenhuis. Die weken hebben we echt in het ziekenhuis geleefd. Vijf weken na thuiskomst van de meiden zijn we verhuisd. Verbouwen en verhuizen viel samen met het zorgen voor drie baby's en een peuter. Mijn man was naast zijn baan in de avonduren nog met het huis bezig. Ik was bij de kinderen maar moest ondertussen ook alle verhuisdozen uitpakken. Al met al een heel druk jaar.
Lees ook: Wat staat je te wachten als je baby veel te vroeg wordt geboren?
Tegelijk wakker maken en voeden
We zorgen voor rust en regelmaat door Liv, Evi en Zoé tegelijk wakker te maken en tegelijk naar bed te brengen. Dit doen we al sinds dat ze baby's zijn. Zodra een van de drie wakker werd, wekken we meteen de andere twee. Zo werden ze ook alle drie tegelijk gevoed en waren we daar niet te veel tijd mee kwijt.
De drieling gaat vier ochtenden per week naar de peuterspeelzaal. Mika zit op de basisschool. In de ochtend moeten er vier kinderen op tijd de deur uit, dus dit zijn meestal wel de drukste uren. Gelukkig zijn we 's ochtends vaak met zijn tweeën.
De kinderen zijn in de middag altijd thuis. Ik ben twee dagen vrij en mijn man één. De overige twee dagen werken wij allebei en is er een nanny bij ons in huis. De nanny doet alles met de kinderen en blijft soms ook langer in de avond.
Lees ook: Oppastarieven: hoeveel betaal ik de oppas?
Met z'n tweeën op wintersport
Wij vinden het fijn en belangrijk om ook momenten samen te hebben. Met de hulp van de nanny, opa's en oma's en ons buurmeisje lukt dit ook regelmatig. Meestal betekent dit een avond uit eten of naar de bioscoop, maar laatst zijn we ook een week met zijn tweeën op wintersport geweest. Ook toen hebben de nanny en familie de zorg op zich genomen.
Je weet dat je je kinderen in goede handen achterlaat. Het is ook lekker om er even niet te zijn maar toch de controle te hebben. Als we samen op vakantie zijn videobellen we iedere dag met thuis, alleen maakt dit het voor de kinderen soms juist moeilijker.
Met vriendinnen
De tijd die ik helemaal voor mijzelf heb, spendeer ik bijna altijd met vriendinnen. Dat is voor mij een vorm van ontspanning. Binnenkort ga ik naar Curaçao om een vriendin die daar woont op te zoeken. Ik ben vaak alleen met de kinderen, dus de vakanties en weekendjes die ik met mijn vriendinnen doorbreng, compenseren daarvoor.
Wij wonen op loopafstand van de kust. Zo dicht bij het strand wonen is echt luxe. Daarom zijn we er vaak. Vooral mijn man is veel te vinden, hij kitesurft in zijn vrije tijd.
Maandag pannenkoekendag
De meiden zijn nooit grote eters geweest en hebben nog steeds ondergewicht. De oudste zit nu in zo'n 'dit lust ik niet' fase. Uiteindelijk eet hij het altijd wel. Maandag is bij ons pannenkoekendag, die gaan er bij alle vier makkelijk in.
De oudste krijgt naar school altijd tussendoortjes mee. Groente, fruit en een koekje en na school ook nog een snoepje of koekje. Bij hem gaat dit niet ten koste van wat hij eet tijdens de grote maaltijden. Bij de drieling is dit anders. Daarom plannen we de tussendoortjes in, zodat zij hun lunch goed opeten. We zorgen ervoor dat ze hun fruit al vroeg gehad hebben, zo gaat er niks ten koste van het middageten.
Lees ook: Gezonde tussendoortjes voor je kleuter en schoolkind
Ieder een eigen Pad
Onze oudste heeft een iPad met ingestelde schermtijd. Vijftig minuten voor spelletjes en een uur voor video's. De schermtijd is vergrendeld met een code, daarom weten we zeker dat het hier ook bij blijft. Voor de meiden zet ik wel eens de tv aan, dat is bijvoorbeeld handig tijdens het koken.
We hebben voor ieder kind een iPad als vooruitzicht op de vakantiereis. Deze zomer gaan we met de auto naar Frankrijk, dat wordt een lange rit. Onze kinderen zijn in de auto niet de leukste en kunnen wel wat afleiding gebruiken. We houden de iPads het liefst zo lang mogelijk af, maar mocht het drama worden hebben we ze altijd bij.
Lees ook: Reisspelletjes voor eindeloos vermaak (voor onderweg én op vakantie)
Samen spelen is nog lastig
We gaan meestal een week per schoolvakantie naar Vlieland. Het is een heerlijke plek voor de kinderen. Zelfs de boot naar het eiland vinden ze leuk. Op het eiland is ook genoeg vermaak. We gaan met de kinderen naar het strand of wandelen bijvoorbeeld.
Het leeftijdsverschil tussen onze oudste en de drieling is nog te groot om veel met elkaar te spelen. Voor Mika is het daarom leuk als zijn nichtjes en neefjes naar Vlieland komen. Hij vindt het leuk om rondjes met ze te fietsen.
Lees ook: Zo ga je om met je peuter of kleuter na de komst van een baby
De meiden hebben altijd elkaar om mee te spelen. Zij zijn dezelfde leeftijd en vinden dezelfde dingen leuk. Mika mist af en toe nog een speelmaatje. Zijn zusjes zijn nog te jong om met hem te zwemmen en te sporten.
Daarom vinden wij het belangrijk om een-op-een tijd met Mika te hebben. Voor hem was de drieling natuurlijk ook een grote verandering. Hij gaat goed met de meiden om en het spelen samen wordt ook steeds meer. Dit neemt niet weg dat de een-op-een tijd met hem een prioriteit blijft. We merken ook aan hem dat hij het heel fijn vindt als de focus even bij hem ligt. We willen dit altijd blijven doen.