Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
tips uitgebluste ouders corona
door

Thuiswerken, zomervakantie: 10 onmisbare relatietips voor uitgebluste ouders

Slapeloze nachten, een veeleisende peuter of kinderen die vanwege de zomervakantie zes weken vrij zijn: je relatie leuk houden is meer dan ooit hard werken. Herkenbaar? Deze simpele maar doeltreffende tips zorgen ervoor dat de sfeer thuis een stuk gezelliger wordt en er zelfs weer ruimte is voor romantiek.

Advertentie
  1. Stel grenzen

    Werken jullie vaak allebei thuis? Zorg dan dat jullie allebei een eigen werkruimte hebben. Dit kan ook als je niet zo groot woont. Spreek bijvoorbeeld af dat een van jullie aan de keukentafel werkt en de ander (aan een geïmproviseerd bureautje) in de slaapkamer. Lunchen kunnen jullie natuurlijk wél gezellig samen doen. Spreek ook af wanneer jullie werkdag is afgelopen. Want hoe verleidelijk het ook is om ’s avonds nog even je laptop open te klappen, gezellig is anders.

  2. Plan tijd voor jezelf in

    Ieder mens heeft behoefte aan tijd voor zichzelf. En als je tijdens de vakantieperiode veel tijd met het gezin doorbrengt is belangrijker dan ooit om me-time in te plannen. Overleg daarom met je partner aan het begin van de week wie wanneer even alleen thuis kan zijn, afspreekt met een vriend of vriendin of kan gaan sporten.

  3. En zorg voor quality time

    Jullie gesprekken gaan vaak waarschijnlijk niet verder dan ‘Kook jij? Dan let ik op de kinderen.’ En ’s avonds? Dan is de kans groot dat één van jullie nog wat in het huishouden doet of dat jullie uitgeblust voor de tv zitten. Hoogtijd dus om weer eens een date night te plannen. Geen oppas? Geen excuus! Hier 10 tips voor een geweldige ‘date night at home’.

  4. Geef je partner het voordeel van de twijfel

    Als je veel last hebt van stress en vermoeidheid, is de kans groot dat je bepaalde acties van je partner verkeerd interpreteert. Jullie zijn waarschijnlijk allebei moe. Geef je partner daarom het voordeel van de twijfel. En als je ergens mee zit: vertel dan rustig wat er volgens jou aan de hand is. Zonder verwijten.

    Advertentie
  5. Praat elke dag even bij

    Neem elke dag even de tijd om écht met elkaar te praten. Desnoods tijdens het doen van de afwas. Heel belangrijk hierbij: luister, toon empathie maar probeer niet direct met een oplossing te komen voor de ander (tenzij daar om gevraagd wordt).

  6. Wees dankbaar

    Hoe vermoeiend en stressvol het leven ook kan zijn, blijf vooral de mooie momenten zien en wees hier dankbaar voor. Vind je dit lastig: het bijhouden van een dankbaarheidsdagboek is een goed hulpmiddel. Spreek vooral ook af en toe je dankbaarheid uit. Zeg bijvoorbeeld ‘Ik vind het zo lief dat je mij altijd zoveel kusjes geeft’ tegen je kind en vergeet ook je partner niet. Een simpel ‘dankjewel’ als hij heeft gekookt of de kinderen op bed heeft gelegd is ontzettend belangrijk!

    Lees ook: 8 dingen die gelukkige stellen ongevraagd voor elkaar doen

  7. Zorg goed voor jezelf

    Als het niet goed gaat met jou, heeft dit invloed op je gezin. Zorg dus goed voor jezelf. Niet alleen door het realiseren van onmisbare me-time, maar let vooral ook goed op je gezondheid. Dat betekent niet dat je wekelijks een spa treatment voor jezelf moet regelen, maar zorg er in elk geval voor dat je voldoende beweegt, goed slaapt en gezond eet. Als jij (jullie!) lekker in je vel zit en je goed voelt, kun je ook goed voor je gezin én je relatie zorgen.

  8. Blijf niet hangen in ruzie en verwijten

    Ieder koppel maakt af en toe ruzie. Dat hoort nu eenmaal bij een relatie en daar is niks geks aan. Maar zorg altijd dat je ruzie achter je kunt laten en samen weer door kunt gaan. Blijf dus niet te lang in je boosheid hangen of star aan je eigen standpunt vasthouden. Toon empathie voor de ander en neem verantwoordelijkheid voor jouw aandeel in de ruzie.

    Advertentie

    Lees ook: Ruziemaken waar je kind bij is? 6 belangrijke tips

  9. Geef complimenten

    Veel ouders geven hun kind regelmatig een compliment. Denk: ‘Wow, wat een mooie tekening heb je gemaakt!’ of ‘Wat heb je lief gespeeld met dat meisje’. Maar hoe vaak laat je je partner merken dat je hem waardeert? Waarschijnlijk veel minder vaak. Zonde, want complimenten geven is ook in een relatie belangrijk. Zeg het dus vooral als je partner lekker heeft gekookt of de kinderen naar school heeft gebracht zodat jij die bij die vroege meeting kon zijn. Je zult zien, dit doet wonderen voor de relatie.

  10. Het zijn de kleine dingen die het doen

    Iets lekkers voor je partner kopen, een liefdevol appje sturen of een briefje achterlaten op de keukentafel. Deze kleine dingen schieten er snel bij in als je samen een gezin runt en onder stress staat, maar probeer dit toch (af en toe) te doen. Want kleine gebaren hebben grote impact.

Lees ook: Relatie na de geboorte van je kind

Bron: Fatherly – beeld: Shutterstock

Redactioneel – Offer – Gezond tijdens en na je zwangerschap

Gezond tijdens en na je zwangerschap

Zwangerschapsvitamines
Shop nu