Voor oudersExtra

6x vreemde verschijnselen bij je baby die volkomen normaal zijn

 
Moede en baby samen liggen Getty Images
Getty Images
 
Geschreven door:
Leestijd 3 minuten

'Hoort dat zo?' Als je net een baby hebt vraag je je dat vast weleens af. Bijvoorbeeld als hij scheel kijkt of korstjes op zijn hoofd heeft. Maar wat misschien gek lijkt, is in deze gevallen heel normaal.

Lees verder onder de advertentie

1. Berg

Zie je ineens (geel)witte korstjes op z'n hoofd? Geen paniek, dat is berg. Het is een bekende huidaandoening waar veel baby's last van hebben. Het wordt ook wel beschouwd als de kindervariant van roos. Over de oorzaak is niets bekend, maar het komt in elk geval niet door bepaalde shampoos of verzorgingsproducten.

Hoewel berg er niet zo fris uitziet, is het niet erg. Je baby heeft er geen last van en het is niet besmettelijk. Het verdwijnt vanzelf, maar wat je eventueel kunt doen is er wat olie op smeren en dat een nacht laten intrekken. Dan wordt de berg zacht en kun je de schilfers voorzichtig met een washand wegwrijven. Lees ook: Heeft je baby last van berg? Dit kun je doen

2. Dunne, waterige ontlasting

Als je je baby de eerste keer verschoont, kan zijn poep nogal een verrassing zijn. De eerste ontlasting van een baby is donkergroen tot zwart van kleur en erg plakkerig. Het wordt meconium genoemd en het bestaat uit vruchtwater, zwevende cellen en haartjes die de baby in de buik heeft ingeslikt. De eerste dagen na de geboorte komt alle meconium eruit. Daarna wordt de ontlasting steeds dunner en lichter van kleur, tot het volledig uit verteerde melk bestaat. Lees ook: Babypoep, wat is normaal?

Lees verder onder de advertentie

Dat de poep van je baby er soms een beetje gek uitziet, is dus geen reden voor bezorgdheid. Tenzij er bloed bij of in zit. Dan is het verstandig om naar de huisarts te gaan. Lees ook: Diarree bij baby's: wat kun je doen?

3. Borstjes

Zowel jongetjes als meisjes kunnen in de eerste weken na de geboorte opgezette borstjes hebben, soms zelfs met een druppeltje melk, ook wel 'heksenmelk' genoemd, aldus Centrum Jeugd en Gezin Apeldoorn. Dit komt door de hormonen van de moeder, die via de navelstreng bij de baby zijn terechtgekomen en tijdens de zwangerschap hielpen bij de voorbereiding op borstvoeding.

De zwelling is onschuldig en verdwijnt vanzelf binnen een paar weken tot enkele maanden. Het beste wat je kunt doen, is afwachten en er niet aan zitten—probeer de heksenmelk vooral niet uit te drukken.

Lees verder onder de advertentie

4. Vaak niezen

Pasgeboren baby's ademen alleen door de neus. Daarom niezen ze veel: zo maken ze hun neus vrij. Dat is heel normaal en niet zorgwekkend. Heeft je baby daarbij een piepende ademhaling, dan kun je het beste wel even naar de huisarts gaan. Het zou kunnen dat hij last heeft van een allergie. Lees ook: Wat als je baby veel moet niezen?

5. Bloed in de luier

Het kan best schrikken zijn als je kort na de geboorte een druppel bloed in de luier van je dochter ziet. Toch is dit meestal onschuldig. Pasgeboren meisjes verliezen soms wat bloed (vergelijkbaar met een mini-menstruatie) doordat ze in de baarmoeder aan veel oestrogeen zijn blootgesteld, aldus Centrum Jeugd en Gezin Rijnmond.

Gemiddeld stopt het na een week als haar hormoonhuishouding is hersteld. Als je je ongerust maakt, kun je natuurlijk voor de zekerheid altijd even overleggen met je kraamverzorgende of huisarts.

Lees verder onder de advertentie

6. Scheel kijken

In het begin draaien de ogen van een baby soms alle kanten op. Dat komt omdat hij nog geen controle over zijn oogspieren heeft. Focussen lukt nog niet goed en het kan ook zijn dat hij wat scheel kijkt. Door de brede neusbrug kan het oogwit een beetje verborgen zitten achter huidplooien. Dat komt vanzelf goed.

Is je baby een onrustige slaper? Dit zijn fijne inbakerslaapzakjes:

Lees verder onder de advertentie