Steven Pont is ontwikkelingspsycholoog, gezinstherapeut en oprichter van opvoedplatform nul18.nl. Hij geeft een kijkje in de psyche van het kind.
Een verdeling die te billijken is
Huwelijken worden in de slaapkamer geboren, maar ze gaan stuk in de keuken. Een van de lastigste dingen in een jong gezin is namelijk om de huishoudelijke taken op zo'n manier te verdelen dat beide partners het een beetje redelijk vinden. Het gaat er dus niet eens zozeer om dat ieder precies de helft doet, het gaat erom of de verdeling door beide partners als billijk wordt ervaren. Als de ene partner wat vaker alleen thuis is, kan het dus best redelijk zijn dat die wat meer doet dan de helft. En dat die dat ook zonder wrevel doet.
Wat doe jij?
Wanneer je aan partners vraagt hoeveel procent van het huishouden ze op zich nemen, zeggen ze daarmee natuurlijk ook meteen iets over het percentage van hun partner. Als de man bijvoorbeeld zegt dat hij 80 procent doet, zegt hij daarmee per definitie dat zijn partner maar 20 procent van de taken vervult. Het telt immers altijd samen op tot 100 procent.
Maar wat blijkt? Wanneer je aan beide partners vraagt welk percentage van het huishouden ze zelf doen en je telt die twee percentages bij elkaar op, kom je bijna altijd boven de 100 procent uit. Wat wil dat zeggen?
Als de gezamenlijke score boven de honderd procent uitkomt, vindt één – of beide – partner dat ie onredelijk veel meer doet dan de ander. In de psychologie noemen we dat ook wel unconscious overclaiming. We bedoelen daarmee dat als het om iets positiefs gaat, mensen hun eigen bijdrage vaak onbewust groter maken en die van de ander kleiner. Maar ja, we zijn er ons daar dus niet bewust van. En dus hoor je de keukendeuren al bijna slaan.
Tip: Het boek 'Een baby erbij en samen gelukkig blijven' helpt je om beter voorbereid te zijn op hindernissen voor je relatie. Met tips en oefeningen.
Gif voor je relatie
Uit onderzoek blijkt dat de opgetelde score kan oplopen tot maar liefst honderdveertig. Dat kan dus betekenen dat beide partners denken dat ze zelf 70 procent van het huishouden doen en hun partner maar 30. Maar nogmaals, dat denken ze dus allebei, dat ze zo veel meer doen dan de ander. En berg je maar, want dan ligt de ellende snel op de loer. Waarom? Omdat het wrevel oplevert. En onderhuidse wrevel in een relatie is verschrikkelijk. Het is een langzaam werkend gif dat subtiel – en daardoor vaak ongemerkt – een relatie binnensluipt.
Het is het stapeltje bordjes dat de ene partner demonstratief op het aanrecht voor de andere partner achterlaat, met de verborgen boodschap dat het nu toch echt diens beurt is om wat meer in huis te gaan doen. Want, zo is de boodschap, ik doe niet alleen veel meer dan jij, het is ook nog eens onredelijk dat dat zo is. 'Krik jij je percentage maar eens een beetje op, lieverd', dat is wat dat stapeltje bordjes eigenlijk zegt.
Bord van jou, bord van mij
Maar de partner in kwestie gooit het vaak over de andere boeg. Die laat als antwoord bijvoorbeeld demonstratief de afvalzak nog eventjes voor iedereen goed zichtbaar in de gang staan, voordat die naar de container wordt gebracht. Die vuilniszak zegt: 'Kijk eens lieverd, wat ik vandaag aan ons gemeenschappelijk geluk heb bijgedragen'. En de onderliggende boodschap van die vuilniszak in de gang is dat die bordjes in de keuken toch echt gewoon de bordjes van de ander zijn, zowel om af te wassen als op te ruimen. En daarmee heeft de keuken de twijfelachtige eer de plek te zijn waar de meeste wrevelige onderhuidse huwelijksgevechtjes plaatsvinden.
Dit artikel is eerder verschenen in Ouders van Nu Magazine – Tekst: Steven Pont, Beeld: Getty Images
Artikelen van Ouders van Nu ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.