Zwangere vrouwen maken de beslissing om de NIPT te doen doorgaans niet alleen, weten de onderzoekers. Vaak is er een partner, en anders kan een vriend(in) of een ouder de 'beslissingspartner' zijn. Hoe maken zwangeren en hun partner het besluit om wel of niet mee te doen met de NIPT?
De NIPT is een bloedonderzoek waarmee je tijdens je zwangerschap kunt laten onderzoeken of de baby in je buik downsyndroom, edwardssyndroom of patausyndroom heeft. Wanneer en waar kun je deze test doen, hoe gaat het in zijn werk en wordt de NIPT vergoed door de zorgverzekering? Hier lees je al de antwoorden op je vragen over de NIPT
Onderzoekers van Maastricht University en de Academie Verloskunde Maastricht doen hier onderzoek naar met vragenlijsten. Ze zijn daarvoor op zoek naar zwangeren die niet langer dan zestien weken in verwachting zijn. Zij en hun (beslissings)partner worden gevraagd allebei op twee momenten een vragenlijst in te vullen: kort nadat de keuze over de NIPT is gemaakt en de tweede vragenlijst dertig dagen daarna. Bedoeling is dat zij de vragenlijst los van elkaar invullen.
Doel van het onderzoek
Doel van het onderzoek is in kaart te brengen hoe zwangeren en hun (beslissings)partner tot de keuze komen wel of niet mee te doen met de NIPT. Wat zijn hun ervaringen bij het maken van dat besluit? Met de resultaten kunnen zwangere vrouwen, hun partners en zorgverleners beter geïnformeerd worden over de NIPT.
Meedoen?
Om het onderzoek zo goed mogelijk uit te voeren is het belangrijk dat veel mensen de vragenlijst invullen. Meedoen aan het onderzoek 'Samen met (beslissings)partner beslissen over de NIPT'? Via deze link kun je jezelf en je (beslissings)partner aanmelden. Per vragenlijst duurt het invullen ongeveer tien tot twintig minuten. Als je beide vragenlijsten hebt ingevuld, krijg je als dank een cadeaubon van 10 euro.