Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Wat is het ideale leeftijdsverschil tussen kinderen?

Welk leeftijdsverschil tussen kinderen jij ideaal vindt, voelt voor een ander misschien verre van perfect. Gelukkig bepaal je zelf wanneer het moment daar is om er weer voor te gaan. Bij twijfel: hier alle voor- en nadelen op een rij.

Advertentie

Vier jaar verschil ideaal, volgens onderzoekers

Natuurlijk is het maar afwachten wanneer en óf je weer zwanger wordt van een tweede of volgende kind. Maar mocht je je nu afvragen wat theoretisch gezien het ideale leeftijdsverschil is tussen broers en zussen, dan is dat volgens onderzoekers vier jaar.

Theoretisch, inderdaad. Want los van of je al dan niet zwanger raakt als je dat wilt, zijn er allerlei redenen te bedenken om snel voor een volgend kind te gaan of juist langer te wachten. Je gevoel, maar ook je gezondheid en financiën zijn bepalend voor je keuze. Veel tijd tussen twee kinderen of juist weinig: het heeft allebei voor- en nadelen.

Krijgt je kind een broertje of zusje? Bereid hem of haar voor met een boek

Je kind is één als de baby geboren wordt

De tropenjaren mogen dan extra druk zijn (twee of drie kinderen tegelijk in de luiers kan pittig zijn), als je kinderen maar één jaar schelen ben je straks (bijna) in één keer af van al die bergen luiers en gebroken nachten. Ook spelen kinderen die dicht op elkaar zitten vaker samen. Tenminste, dat hoop je. Kortom: hoe ideaal is het om een babybuncher te zijn, oftewel: het krijgen van twee kinderen in twee jaar.

Advertentie

Voordelen:

 • Je hebt minder kans op zwangerschapsvergiftiging, zo blijkt uit een recent onderzoek uit Noorwegen onder bijna 20.000 vrouwen.
 • Straks gaan je kinderen vlak na elkaar naar de basisschool, dat betekent dat jij meer tijd hebt voor jezelf of je werk.
 • Je kinderen hebben vaak dezelfde interesses, dus er is minder discussie bij het kiezen van films, spelletjes en boekjes. Ze willen allebei gewoon Bumba zien, lekker makkelijk.
 • Ook financieel is het aantrekkelijk: kleding schuift makkelijk door naar de volgende zonder dat het out of fashion
 • Je hoeft speelgoed en meubels (commode, box, wieg, etc.) niet op zolder te stallen of in de opslag te doen, scheelt veel bergruimte.

Nadelen:

 • Je lichaam krijgt niet voldoende tijd om te ontzwangeren en volledig te herstellen van de vorige bevalling. Uit diverse onderzoeken blijkt dat een tijdsverschil van minstens achttien maanden nodig is om de voedingsstoffen weer aan te vullen die je tijdens de vorige zwangerschap bent kwijtgeraakt, ook duurt het zolang om je oude energieniveau weer terug te krijgen. Plus: je hebt minder tijd om je mentaal voor te bereiden op een tweede zwangerschap.
 • Een klein leeftijdsverschil tussen beide kinderen kan de kans op een vroeggeboorte, laag geboortegewicht en de baby blues verhogen.
 • Het zijn echt tropenjaren. Slaapt de één eindelijk een nacht goed, zet de ander de boel ’s nachts op stelten. De kans op gebroken nachten is een stuk groter.
 • Verlatingsangst, doorkomende tanden, driftbuien… De sprongen en fases volgen elkaar op en dat is niet altijd even makkelijk. Vooral omdat je kinderen allebei graag aandacht willen.
 • Je kinderen zitten tegelijk in de luiers. Dat kan financieel best pittig zijn. Maar het betekent ook dat ze er straks (bijna) tegelijk weer uit zijn.

Je kind is twee als de baby geboren wordt

Ben je niet direct toe aan een nieuwe zwangerschap? Er zitten ook genoeg voordelen aan een verschil van twee jaar tussen je kinderen.

Voordelen:

 • Een leeftijdsverschil van twee jaar of meer zorgt voor slimmere kinderen. Althans, zo zeggen onderzoekers van de Notre Dame University, gevestigd in Arizona, die onderzoek deden onder vijfduizend kinderen. Dit zou komen doordat je twee jaar lang alle aandacht aan je oudste kind hebt kunnen geven.
 • Je lichaam is volledig hersteld van de vorige zwangerschap en kan een volgende zwangerschap beter aan.
 • Bovendien ben je – als de oudste een peuter is – weer (enigszins) hersteld van al het slaapgebrek. Kortom, fit genoeg voor een nieuwe periode vol slapeloze nachten.
 • De kans dat je kind te vroeg wordt geboren, is kleiner als er meer tijd tussen de zwangerschappen zit.

Nadelen:

 • Terwijl de oudste Teletubbies en Nijntje al is ontgroeid, wil de jongste dit per sé zien. Ze hebben een aantal andere interesses en dat kan weleens voor strijd zorgen.
 • Haalde je opgelucht adem bij het feit dat de peuterpuberteit echt voorbij was, nu begint het hele riedeltje weer opnieuw.
 • En ben je net gewend aan die rustige avond en goede nacht slaap, dan is er een kleine nachtbraker die het hele huis wakker houdt.

Je kind is drie als de baby geboren wordt

Je oudste kind is nu al een stuk zelfstandiger en begrijpt veel. Je kan hem vertellen waarom je buik steeds groter wordt en hem echt betrekken bij de zwangerschap. Door samen naar het hartje te luisteren bij de verloskundige of spullen voor de baby te kopen, bijvoorbeeld.

Voordelen:

 • Hoewel het nog lastig voor je kind is om voor te stellen dat er straks een baby in huis is, kun je hem wel voorbereiden. Samen boekjes lezen over het krijgen van een broertje of zusje, of de baby voelen is voor je kind een goede voorbereiding op zijn rol als broer of zus, en voor jou bijzonder om dit met hem te kunnen delen.
 • Je hebt drie jaar lang alle aandacht voor de oudste gehad. Over een jaar gaat hij naar school en geniet de jongste weer van de extra aandacht van jou.
 • Doordat de oudste al wat ouder is, kan de kans op onderlinge strijd tijdens het spelen minder zijn. De oudste staat er meer boven en laat zich minder snel op de kast jagen. Maar of dit altijd zo blijft…

Nadelen:

 • Activiteiten vinden die voor allebei je kinderen leuk zijn, kan lastig zijn. Ze zitten allebei in een andere fase.
 • Beide kinderen spelen niet met hetzelfde speelgoed. Op zich een voordeel, omdat er dan ook geen strijd is. Maar het vraagt ook om extra oplettendheid: kleine legoblokken, speelgoedpoppetjes of losse onderdelen die rondslingeren kunnen gevaarlijk zijn voor een rondkruipende baby.

Je kind is vier als de baby geboren wordt

Oké, het is je vast duidelijk: elk leeftijdsverschil heeft z’n voor- en nadelen. Maar hoe zit het nu met dat ideale leeftijdsverschil van vier jaar? Volgens onderzoekers is dit de beste ‘optie’, omdat hier simpelweg meer voor- dan nadelen aan kleven. Dit zijn enkele plussen:

 • Zwanger zijn, borstvoeding geven, zelfs slapeloze nachten: je kunt niet wachten om weer een baby in je armen te hebben. Het is alweer zo lang geleden…
 • Omdat je het al een keer hebt meegemaakt én een paar jaar ouder bent, ben je dit keer minder onzeker. Extra genieten dus.
 • Je oudste kind snapt een beetje wat verantwoordelijkheidsgevoel inhoudt en kan meehelpen bij de zorg voor de baby.
 • Ook is je kleuter al behoorlijk zelfstandig. Hij kan zichzelf aankleden, zelf naar de wc…
 • Met vier jaar gaat je kind overdag naar school: zo kun jij je op de baby richten en – als je geluk hebt – bijslapen.
 • De baby leert veel van het observeren van zijn ouders én zijn oudere broer of zus: zijn grote voorbeeld.
 • Je kinderen schelen genoeg om niet jaloers op elkaar te zijn of competitief gedrag ten opzichte van elkaar te vertonen.
 • Door het leeftijdsverschil zal de oudste zijn kleine broertje of zusje willen beschermen.

Maar ook hier zijn er natuurlijk een paar nadelen:

 • Je moet weer helemaal opnieuw beginnen: luiers, slapeloze nachten, je koffie koud omdat je alleen maar achter een dreumes aanloopt.
 • Elke (ook die vervelende) fase herhaalt zich.
 • Het duurt nog vier jaar langer voor je (meer) tijd hebt voor jezelf.
 • Terwijl je de oudste elke keer naar school brengt en wéér ophaalt, moet je zijn broertje of zusje steeds meenemen. Vooral als je de jongste daarvoor moet wakker maken, kan dat vervelend zijn.

Groot leeftijdsverschil tussen kinderen

Tot slot: benieuwd hoe het zit met een nog groter verschil, van vijf jaar of meer? Volgens experts is dit net iets minder ideaal, bijvoorbeeld omdat de kinderen dan zoveel schelen dat ze weinig gemeen hebben. Hun interesses liggen dan bijvoorbeeld flink uit elkaar. Sommige experts stellen ook dat de kans dat je opnieuw zwanger raakt na vijf jaar afneemt. Misschien ook omdat je dan een leeftijd hebt waarop dit sowieso iets minder makkelijk gaat. Ook heb je het waarschijnlijk druk met je oudste, die nu van hot naar her moet worden gereden (denk aan: zwemles, sportclubs, vriendjes). Maar ach, het is allang geweldig als je überhaupt kinderen kunt krijgen.

Advertentie
Redactioneel – Offer – kindertablet

Kindertablet

Met ouderlijk toezicht
Bekijk hier