Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
Betekenis van babynaam

Welke babynaam past bij jouw gezin?

Ga je voor een klassieke naam of hussel je letters door elkaar om tot een eigen, creatieve naam te komen? Welke naam past bij het broertje of zusje? En wat zegt de naam van je kind over jou? Een heleboel volgens namenexpert Emma van Nifterick.

Advertentie

Zij houdt zich al jaren bezig met (baby)namen en deelt deze informatie via de site Voornamelijk.nl. Bepaalde ouders geven de voorkeur aan bepaalde type namen voor hun kind, aldus Van Nifterick. Je zou ze grofweg in de volgende groepen kunnen onderverdelen.

Tip! Leuke, gepersonaliseerde (kraam)cadeaus met naam maak je direct via deze link.

Klassieke namen

Behoudende ouders kiezen er vaker voor om hun kind te vernoemen naar een familielid en hoog opgeleide ouders geven vaker de voorkeur aan een klassieke, Franse naam zoals Philip of Isabelle. Beide groepen vind je vooral in de grote steden, ’t Gooi en de omgeving van Wassenaar.

Creatieve namen

Ouders met een creatief beroep lijken het leuk te vinden om hun kind een niet frequent voorkomende naam te geven, zoals Sky of Elfi. Of een bekende naam met een aparte spelling. Zo wordt Sophie dan opeens Sophy.

Advertentie

Amerikaanse namen

Ouders met een lagere opleiding lijken meer dan gemiddeld de voorkeur te geven aan Amerikaanse namen zoals Jason, Taylor en Samantha.

Kort en stoer

Mees en Puck zijn namen die populair zijn onder ouders met een gemiddelde opleiding en inkomen. De trend om ultrakorte namen van maximaal 3 letters aan een kind te geven is ontstaan in Brabant, maar inmiddels overgenomen door de rest van Nederland. Ook daar worden nu baby’s met namen als Bo en Evi geboren.

Hollandse namen

Echt Hollandse namen zoals Gijs en Madelief worden door alle soorten ouders gekozen, maar zijn extra populair bij jonge gezinnen in de vinexwijken.

Gevolgen van naamkeuze

Aan de hand van de naam van een kind kun je dus vaak opmaken uit wat voor een gezin een kind komt. Dat wil volgens echter niet zeggen dat een kind naar zijn naam gaat leven. ‘Als je Kelly heet, word je niet automatisch kapster, niet elke Henk wordt boer en niet iedere Roderick zal hockey gaan spelen.’

Advertentie

Trek je dus kortom niets aan van welk type babynaam vanwege jullie achtergrond het beste bij jullie kind zou passen. Geef je kind vooral de naam die jullie het mooiste vinden en die volgens jullie het beste bij hem of haar past. Over smaak – ook die van babynamen – valt nou eenmaal niet te twisten.

 

Tips voor het kiezen van een naam die bij het gezin past:

  • Kijk uit met dezelfde voorletters. Als Sem de Vries op een gegeven moment zijn eigen post krijgt, is het fijn als die niet al door vader Sander is opengemaakt.
  • Geef evenveel voornamen. Als je eerste en tweede kind vernoemd zijn naar de opa’s en oma’s, is het een beetje sneu als je 3e kind maar 1 voornaam krijgt.
  • Let op voor het ‘kwik,kwek,kwak-effect’. Lise en Isa, Eva en Emma, Tim en Sem zijn vaak net iets teveel van het goede.
  • Voor een bijzondere band: laat je kinderen een tweede naam delen. Dat kan letterlijk zijn, door ze beide dezelfde volgnaam te geven, maar ook door te kiezen voor een thema. Bijvoorbeeld Jasmijn en Madelief, of Beer en Arend.

Inspiratie nodig?

Met onze Zwanger & Baby app (voor iPhone en Android) vind je samen met je eventuele partner zeker weten de mooiste naam voor je kind. Kies namen uit de categorieën Frans, Spaans, Scandinavisch, Hollands, natuurnamen, celebrity namen enz. Bij elke naam kun je de betekenis van de naam lezen en de naam opslaan in je favorieten. Wanneer je partner de app ook installeert kun je samen een favorietenlijstje bijhouden.

Nóg meer inspiratie nodig? Dan kun je via de app vrienden uitnodigen een suggestie te doen.

Redactioneel – Offer – Geboortekaartje

Geboortekaartjes

Mooiste kaart voor je kindje
Bekijk hier